11/8/11

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για την άφιξη του πλοίου «Αρμενία» στο νέο λιμάνι Λεμεσού, με την ευκαιρία της 20ής επετείου της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας, στην παρουσία του Προέδρου της Αρμενίας κ. Serzh Sargsyan
11/08/2011







Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Με αισθήματα μεγάλης χαράς παρευρίσκομαι εδώ στο νέο λιμάνι Λεμεσού, στην τελετή υποδοχής του ιστιοφόρου «Αρμενία», μαζί με τον φίλο Πρόεδρο της Αρμενίας, το έτος που η Δημοκρατία της Αρμενίας εορτάζει την 20ή της επέτειο. Η Κύπρος είναι ο τελικός σταθμός του πλοίου που τον Μάιο του 2009 ξεκίνησε το ταξίδι του «ο γύρος του κόσμου», υπό τον δρα Ζορί Μπαλαγιάν, με αποστολή την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για το αρμενικό έθνος. Το ταξίδι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μεσρώπ Μαστότς, τον «πατέρα» του αρμενικού αλφαβήτου, καθώς και στην 1700ή επέτειο του Χριστιανισμού στην Αρμενία. Είναι μεγάλη τιμή που η ολοκλήρωση του ταξιδιού γίνεται στην Κύπρο, συμβολικό των εξαίρετων σχέσεων Κύπρου-Αρμενίας.

Είναι με αισθήματα ειλικρινούς φιλίας που καλωσορίζω τον Πρόεδρο της Αρμενίας ο οποίος βρίσκεται εδώ με ευκαιρία αυτή την ειδική τελετή. Ο φίλος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο, και είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που τον έχουμε κοντά μας ξανά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας ακόμη μια φορά τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.

Πριν από σχεδόν 90 χρόνια χιλιάδες διασωθέντες Αρμένιοι έφθασαν για να βρουν καταφύγιο στην Κύπρο από τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Τουρκία. Οι απόγονοι αυτών των προσφύγων αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας της Κύπρου, ενώ παράλληλα διαφυλάσσουν και καλλιεργούν την άξια καταγωγή τους. Οι Αρμένιοι συμπατριώτες μας, μέσα από τις δραστηριότητες τους, αποτελούν έναν σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών μας, πετυχαίνοντας πάντοτε να τοποθετούν την Αρμενία στην καρδιά όλων των Κυπρίων.

Οι αδελφικές σχέσεις Κύπρου-Αρμενίας εδράζονται σε κοινές παραδόσεις, στον αγώνα μας για επιβίωση και προκοπή, και πάντοτε με βάση την πίστη στο διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ανεξαρτησία και την ελευθερία των λαών, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η διαχρονική φιλία αποτελεί και τη στέρεα βάση για τη μελλοντική μας στενή συνεργασία, ώστε και οι επερχόμενες γενεές να ωφεληθούν και να φροντίζουν για τη συνέχιση της εμβάθυνσης της συνεργασίας των χωρών και των λαών μας.

Επιτρέψτε μου να καλωσορίσω ξανά τον φίλο Πρόεδρο της Αρμενίας και την αντιπροσωπεία του, καθώς και όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ για να εορτάσουμε μαζί την ιστορική στιγμή της υποδοχής του πλοίου.