23/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στην επίσημη παρουσίαση της Κινητής Μονάδας Φιλικού Ελέγχου Αλκοόλης

Η σημερινή εκδήλωση πραγματεύεται ένα θέμα εξόχως επίκαιρο: την αποτροπή της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Ένα θέμα που δυστυχώς για την κυπριακή κοινωνία έχει καταστεί πρόβλημα, του οποίου η άμβλυνση απαιτεί συνεργασία σε εθνικό επίπεδο από όλους τους φορείς.
Λυπάμαι πραγματικά που λόγοι πέραν της θέλησής μου με εμποδίζουν να είμαι σήμερα μαζί σας σε αυτήν εδώ την εκδήλωση που οργανώνεται για ανάδειξη του Προγράμματος καταπολέμησης της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης, μιας πρωτοβουλία η οποία αξίζει τους επαίνους μας.

Συγχαίρω τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Reaction Youth for the Prevention και την εταιρία UNICARS που η συνεργασία τους οδήγησε στην έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος αυτού. Συγχαρητήρια εκφράζω και σε όλους όσους εργάστηκαν με ζήλο για τον σχεδιασμό και την οργάνωση αυτού του στοχευμένου εγχειρήματος. Πιστεύουμε ότι για την επίτευξη μιας πραγματικής βελτίωσης που δεν θα είναι προσωρινή αλλά θα έχει διάρκεια, χρειάζεται εκπαίδευση, ενημέρωση και αλλαγή νοοτροπίας των οδηγών, των επιβατών και των πεζών.

Το Υπουργείο Υγείας έχοντας επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που του αναλογεί στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας προσφέρει προγράμματα και δράσεις από άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Σε συνεργασία με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου και με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και θεραπείας του εθισμού στο αλκοόλ, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO-Europe), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των κατευθυντήριων οδηγιών των ψυχιατρικών επιστημονικών εταιριών της Ιατρικής του Εθισμού (Addiction Medicine). Οι κυβερνητικοί στόχοι και οι δράσεις περιγράφονται στην Εθνική Στρατηγική 2013 – 2020 για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, η οποία άρχισε ήδη να υλοποιείται.
Πρόσθετα, σε κλινικό επίπεδο, λειτουργεί η Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων (ΘΕ.Μ.Ε.Α.), η οποία αποτελεί κλινική των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, εξειδικευμένη σε θέματα διάγνωσης και θεραπείας του αλκοολισμού και των συνοδών ψυχικών παθήσεων. Η ενημέρωση των νέων σε θέματα εξαρτησιογόνων ουσιών μέσω ποικίλων εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι επίσης χρήσιμο εργαλείο μας.

Η κατάχρηση και ο εθισμός στο αλκοόλ είναι πρόβλημα βιοψυχοκοινωνικό που χρήζει διεπαγγελματικής και διεπιστημονικής αντιμετώπισης. Η αλόγιστη χρήση αλκοόλ προκαλεί διαταραχή στην ψυχική και σωματική υγεία του χρήστη, στις διαπροσωπικές του σχέσεις, στην οικογενειακή και κοινωνική του επικοινωνία, στην επαγγελματική του λειτουργικότητα και στην ικανότητά του για ασφαλή οδήγηση στο δρόμο. Μεγάλο μέρος της συνολικής βλάβης από το αλκοόλ δεν αφορά στον ίδιο τον χρήστη αλλά αφορά τον κοινωνικό και οικογενειακό περίγυρό του, που δύναται να γίνουν θύματα της συμπεριφοράς του χρήστη αλκοόλης. Η χρήση αλκοόλης σχετίζεται άμεσα με περιστατικά βίας και παραμέλησης στην οικογένεια, στον δρόμο, στο γήπεδο. Σχετίζεται με περιστατικά και καταστάσεις όπου κατά κανόνα ο θύτης και το θύμα βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλης. Εξίσου όμως σημαντικό με όλα αυτά, λόγω του μεγάλου αριθμού θυμάτων, είναι ότι η χρήση αλκοόλης σχετίζεται με μεγάλο αριθμό θανατηφόρων τροχαίων οδικών συγκρούσεων και αναντίλεκτα η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί εγκληματική ενέργεια.

Στο έργο της Πολιτείας σημαντική και ωφέλιμη είναι η συνεισφορά του εθελοντικού κινήματος ως ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα, όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντάται με τη συλλογική ευημερία. Ο εθελοντισμός, με την ευαισθησία, την ευελιξία και την επινοητικότητα που τον διακρίνει, αναδεικνύεται πολύτιμος συνεργάτης του κράτους για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.

Τόσο οι νέοι όσο και τα ζητήματα εξαρτησιογόνων ουσιών είναι θέματα που μας αφορούν άμεσα και αποτελούν μια από τις σοβαρές μας ανησυχίες. Το Υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται πάντα σύμμαχος της κοινωνικής σύμπραξης για τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων, στηρίζοντας δράσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και στην προώθηση του υγιεινού και ασφαλούς τρόπου ως στάση ζωής και διασκέδασης.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, ο κ. Λάμπρος Σαμαρτζής, Ψυχίατρος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.