4/5/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Έκτακτο Παγκύπριο
Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού


Αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά στην οικογένειά μου, ανάμεσα στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Γνωρίζετε ότι μαζί έχουμε διανύσει μια ζωή γεμάτη αγώνες και αγωνίες, χαρές και πίκρες, επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες που μας δίδαξαν να γίνουμε καλύτεροι και πιο ωφέλιμοι για το κόμμα μας αλλά, κυρίως, για την πατρίδα μας. Μαζί έχουμε διανύσει μια διαδρομή ταυτισμένη με τη γέννηση και την πορεία της παράταξης που έμελλε να σημαδέψει θετικά τα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Με βαθιά συγκίνηση αναπολώ τα 38 χρόνια της πολυσήμαντης ιστορίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Του κόμματος που ίδρυσε ο μεγάλος ηγέτης μας, ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης. Του κόμματος που έμελλε να πάρει την Κύπρο από το χέρι και να την οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό, στον εκσυγχρονισμό, στην πρόοδο, στην ευημερία, αλλά και να την εντάξει ως πλήρες μέλος στην Ευρώπη.

Αντικειμενικά ομιλώντας, πρέπει να λεχθεί ότι το κόμμα αυτό επιτέλεσε ιστορικό έργο. Συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία ορθόδοξου δημοκρατικού βίου. Αγωνίστηκε και απάλλαξε τον τόπο από τις ακρότητες. Διαφύλαξε τα εθνικά ιδεώδη χωρίς δημιουργία εθνικιστικού φανατισμού. Εμπέδωσε ήρεμο και διαλεκτικό πολιτικό κλίμα. Καλλιέργησε τον ορθολογισμό όσον αφορά το εθνικό μας πρόβλημα. Αντέταξε στα εύηχα συνθήματα και στην εθνική πλειοδοσία τον ρεαλισμό. Εργάστηκε έμπρακτα για την ενότητα. Καθιέρωσε ως τρόπο πολιτικής την υπευθυνότητα, την ανιδιοτέλεια και τη συνέπεια έναντι οποιουδήποτε πολιτικού κόστους.
 
Νιώθω περήφανος διότι όλοι μαζί, παλαιότεροι και νεότεροι, υπό την άλλοτε ηγεσία του ιδρυτή της παράταξης Γλαύκου Κληρίδη, κατορθώσαμε όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι και να αντισταθούμε στους διωγμούς και στους στιγματισμούς που δεχθήκαμε από την αρχή της ιστορικής διαδρομής του κόμματος, αλλά καταφέραμε να καταξιωθούμε στη συνείδηση του κυπριακού λαού ως η πιο ισχυρή, η πιο δημοκρατική και πιο υπεύθυνη πολιτική δύναμη του τόπου. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με τους ξεκάθαρους ιδεολογικούς προσανατολισμούς του, τις υπεύθυνες πολιτικές του, τις σύγχρονες και ριζοσπαστικές αντιλήψεις του, κατόρθωσε να αναδειχθεί ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας.

Χωρίς αμφιβολία στη διαδρομή μας διαπράξαμε και λάθη. Και αν είναι κάτι που μας διακρίνει είναι η δύναμη της αυτοκριτικής και η επανόρθωση. Γι’ αυτό και χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο λέμε πως και ως Κυβέρνηση θέτουμε και θα επιδιώξουμε να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα. Για μια νέα Πολιτεία. Επιδιώκουμε και θέλουμε, μέσα από την κρίση, να αδράξουμε την ευκαιρία και να την μετατρέψουμε σε μια νέα εποχή. Και γι’ αυτό εργαζόμαστε σκληρά και θα εργαστούμε ακόμα σκληρότερα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες, όχι μόνο των οπαδών της παράταξης, αλλά ιδιαίτερα του συνόλου του κυπριακού λαού. Διότι όταν μια παράταξη έχει αρχές και πιστεύει σε αξίες δεν αγωνίζεται μόνο για τα μέλη της. Αγωνίζεται για όλη την πατρίδα. Γι’ αυτό και οι προσπάθειές μας δεν στρέφονται προς συγκεκριμένους πολίτες, προς συγκεκριμένους πολίτες με ταυτότητες κομματικές, ιδεολογικές. Ουδέποτε θα αρνηθώ την ιδεολογική μου ταυτότητα, ουδέποτε θα αρνηθώ την καταγωγ ή μου, που με περηφάνια φέρω και μεταφέρω, ή τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η μεγάλη παράταξη. Αλλά την ίδια ώρα δεν θα περιφρονήσω κανένα που έχει τις αντίθετες απόψεις και δεν θα περιφρονήσω κανέναν έστω και αν μπορεί να είναι κάποτε αστήρικτη η κριτική που ασκείται.

Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε μπροστά, αφού παραδειγματιστούμε από το παρελθόν. Να μη μείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν είτε όταν πηγαίνουμε μπροστά είτε όταν θέλουμε να πάμε μπροστά, διότι χωρίς αμφιβολία θα είναι αρνητικά τα αποτελέσματα.

Είναι καλά γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες είχαμε αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Πριν περάσουν δέκα μήνες από τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας δεχθήκαμε την πρώτη, μετά από δέκα μήνες, αναβάθμιση ύστερα από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις. Περάσαμε τρεις αξιολογήσεις της Τρόικας με τα θετικότερα των σχολίων, κατορθώσαμε να ανατρέψουμε τις όποιες αρνητικές προγνώσεις και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, κερδίζουμε σταδιακά – και αυτό φαίνεται – την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς. Τα spreads , δηλαδή οι αποδόσεις των ομολόγων, από το 17% όταν αναλάβαμε την εξουσία έπεσαν στο 5%, και αυτό έχει μέγιστη σημασία διότι αυτό έγινε κατορθωτό μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Ο διεθνής Τύπος αναφέρεται πλέον με τα κολακευτικότερα λόγια, ενώ παρά τη σκληρότητα και το οδυνηρό της απόφασης (του Eurogroup ) κατορθώσαμε να έχουμε την εμπιστοσύνη και την ελπίδα της κοινωνίας ότι εμείς μπορούμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να φέρουμε καλύτερες μέρες. Διότι πιστέψαμε και πιστεύουμε πως η Ευρώπη ήταν και παραμένει η απάντηση, πως ακόμα αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη Ευρώπη.

Είναι μέσα ακριβώς από αυτή την Ευρώπη που προσδοκούμε στην αλληλεγγύη, και αυτό θα διαφανεί – όπως και διαφάνηκε στην πορεία των πραγμάτων – κατά τους προσεχείς μήνες και από τις επαφές που έχουμε με τις Κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, όπως και από τη σταθεροποίηση που επιδιώκουμε τόσο του τραπεζικού συστήματος όσο βεβαίως και των βάσεων για περαιτέρω ανάπτυξη.

Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου προς τον κυπριακό λαό για την ανοχή, την υπομονή και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και να πω ότι αυτή την εμπιστοσύνη με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε απογοήτευση. Εργαζόμαστε σκληρά για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε πολιτικό υπόβαθρο αναπροσανατολίζοντας από τη μια την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και ταυτόχρονα μη επιτρέποντας να διαφοροποιηθούν οι άριστες σχέσεις που διατηρούσαμε με παραδοσιακούς φίλους. Αντίθετα, ενισχύονται.

Ενισχύσαμε τις θέσεις μας με το Ισραήλ, αλλά δεν παραγνωρίσαμε ούτε την Αίγυπτο ούτε την Ιορδανία ούτε τον Λίβανο ούτε πολύ περισσότερο τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Αναβαθμίσαμε και εμβαθύναμε τις σχέσεις μας με την Αμερική, αλλά δεν παραγνωρίζουμε και ποτέ δεν θα θέλαμε να δούμε να ανατρέπονται οι άριστες σχέσεις που διατηρούσαμε διατηρούμε και θέλουμε να διατηρήσουμε με τη Ρωσία. Όπως το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ερχόμενη Τρίτη θα βρίσκομαι στη Γερμανία για να έχω μια από τις σημαντικότερες των επαφών ύστερα από την επαφή με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας. Θα συναντηθώ με την Angela Merkel . Είμαι βέβαιος πως θα τύχω και θα τύχουμε ως πατρίδα ιδιαίτερα, αλληλεγγύης. Την ίδια αλληλεγγύη που νιώθουμε σήμερα μέσα από την παρουσία, αλλά και τις σταθερές θέσεις αρχής που ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Jean - Claude Juncker διακήρυξε και διακηρύσσει.

Γνωρίζω τον Jean - Claude Juncker εδώ και δεκαετίες. Για 23 συναπτά χρόνια υπήρξε Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, για επτά χρόνια Πρόεδρος του Eurogroup . Ήταν πάντοτε ο έντιμος και ευθύς πολιτικός που παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούσε μια εκ των μικροτέρων χωρών της Ευρώπης, είχε το σθένος και το θάρρος και την προσωπικότητα να αντιστέκεται και στους ηγέτες των μεγάλων χωρών όταν επρόκειτο να εκφράσει θέσεις που θα υπηρετούσαν αυτά που το ΕΛΚ πιστεύει: την κοινωνική αλληλεγγύη, την Ευρώπη της αλληλεγγύης, την Ευρώπη της προκοπής και που εγγυάται και θα εγγυάται στους πολίτες της νέες προοπτικές και ιδιαίτερα την πρόοδο των νέων και των μελλουσών γενεών.

Κατά τον περασμένο χρόνο εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά και πετύχαμε μέσα από το κοινό ανακοινωθέν που διασφαλίζει βασικές παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού, όπως πάντοτε αξιώναμε. Δεν θα ασχοληθώ με την όποια κριτική ασκείται ή με τις όποιες ερμηνείες δίδονται. Ο καθένας έχει δικαίωμα να το πράττει όπως ο ίδιος νομίζει.

Αυτό που έχει σημασία είναι ενωμένοι να δούμε μπροστά και να δούμε τι μπορεί να διασφαλίσουμε μέσα από αυτό το κοινό ανακοινωθέν που κατά την άποψή μου αποτελεί την ασπίδα για να πετύχουμε μια λύση με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας χώρας που απαλλαγμένη από την κατοχή και επανενωμένη μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε το σύνολο των νομίμων κατοίκων της πατρίδας μας να μπορεί να πάει μπροστά, να ευημερήσει και να αισθάνεται ένα ασφαλές ευρωπαϊκό μέλλον.

Ακριβώς για αυτό το ασφαλές ευρωπαϊκό μέλλον είναι που καλούμαστε στις 25 Μαΐου να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΔΗΣΥ που προσανατολισμένος πάντα με ξεκάθαρες θέσεις όσον αφορά τη σχέση που θα έπρεπε να έχει η Κύπρος με την Ευρώπη εγγυάται ότι με την παρουσία του και ιδιαίτερα με την εκλογή του Jean - Claude Juncker ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως του νέου ηγέτη της Ευρώπης θα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια και με καλύτερη προοπτική για όλους ανεξαίρετα τους Ευρωπαίους πολίτες.

Σας καλώ, όπως και στο παρελθόν, να ανατρέψετε όλες τις δημοσκοπήσεις που θέλουν μεγάλη αποχή. Δεν αναφέρομαι στη δύναμη του ΔΗΣΥ, αυτή είναι εκπεφρασμένη από τη λαϊκή βούληση και είμαι βέβαιος ότι θα επαναληφθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στην παράταξη. Αλλά είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.

Καλώ όλους τους πολίτες, όπου και ό,τι θέλουν ας ψηφίσουν, να συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές διότι η Ευρώπη είναι και δικό μας σπίτι, διότι έχουμε τον ίδιο λόγο, είμαστε ισότιμοι εταίροι στην ΕΕ και πρέπει ενισχυμένοι να είμαστε παρόντες. Αν είναι κάτι που θέλω να είναι ακόμη πιο ενισχυμένο είναι το δικό μας κόμμα, η δική μας παράταξη, το ΕΛΚ, το οποίο εκφράζει τις πιο σύγχρονες, τις πιο τολμηρές, αλλά και τις πιο ευρωπαϊκές θέσεις. Περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη συμμετοχή και με τη νίκη στις 25 του Μάη για να δώσουμε απάντηση σε όσους μέχρι σήμερα έχουν τάχα εν αμφιβόλω τα οφέλη από την παρουσία μας.

Εύχομαι τα καλύτερα στον Jean - Claude Juncker και του λέω ότι πάντοτε θα είμαστε στο πλευρό του.