17/4/14

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη Υπουργική Συνάντηση της Μεσογειακής Ομάδας “Med Group”

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε στην άτυπη Υπουργική Συνάντηση της Μεσογειακής Ομάδας (Med Group), που πραγματοποιήθηκε στο Αλικάντε της Ισπανίας στις 16 Απριλίου 2014.


Η Μεσογειακή Ομάδα συστάθηκε με πρωτοβουλία του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών και αποτελεί μια άτυπη ομάδα διαβούλευσης και συντονισμού των επτά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα).
Η πρώτη συνάντηση του “Med Group” πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο υπό την προεδρία του κ. Κασουλίδη, ενώ η Ισπανία φιλοξένησε τη δεύτερη Υπουργική συνάντηση στο Αλικάντε, υπό την Προεδρία του Ισπανού Υπουργού Εξωτερικών, κ.José Manuel García-Margallo.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Αλικάντε, οι Υπουργοί Εξωτερικών του “Med Group” συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονιάς, με έμφαση στη νότια διάσταση, το ρόλο της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» (ΕγΜ) καθώς και το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, σε συνάρτηση και με την ακολουθούμενη προσέγγιση της ΕΕ.
Συγκεκριμένα συζητήθηκε και η πρόταση της Κύπρου για αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» με τη διεξαγωγή συναντήσεων σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στοιχείο που δεν έχει καταστεί εφικτό τα τελευταία χρόνια. Η συζήτηση διεξήχθη στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα της ΕγΜ, κ. Fathallah Sijilmassi.
Επί τούτου, συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μέχρι τη σύγκλιση συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕγΜ, για να συζητηθούν θέματα ενέργειας, ανάπτυξης και περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ του Βορρά και του Νότου.
Όσον αφορά στο θέμα της μετανάστευσης, από την οποία, ως γνωστό, επηρεάζονται κυρίως τα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ, οι Υπουργοί Εξωτερικών εξέδωσαν κοινή διακήρυξη, η οποία αποτελεί την πρώτη συλλογική διακήρυξη των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, δια της οποίας τονίζεται η ανάγκη συντονισμού, συνεργασίας και αλληλεγγύης των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα.