9/4/14

Δικοινοτικό τεχνικό συμπόσιο με θέμα τη βιολογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και της μύγας της Μεσογείου

Λευκωσία, 9 Απριλίου 2014

Στις 9 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία δικοινοτικό τεχνικό συμπόσιο με θέμα τη βιολογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και της μύγας της Μεσογείου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από σχετικό αίτημα δύο κυπριακών μη κυβερνητικών ελαιοκομικών οργανώσεων, το οποίο αποδέχθηκε με ικανοποίηση, χρηματοδότησε μέσω του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου Crop Husbandry Technical Assistance (Τεχνική βοήθεια σε θέματα φυτοκομίας») τη διοργάνωση δικοινοτικού τεχνικού συμποσίου με θέμα τη βιολογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και της μύγας της Μεσογείου. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου στη Λευκωσία (στον πολυχώρο Chateau Status που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη).
Εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους από χώρες της Μεσογείου (ευρωπαϊκές, Ισραήλ και Μαρόκο) παρουσίασαν και αντάλλαξαν την πείρα τους κατά τη διάρκεια του συμποσίου, στόχος του οποίου ήταν να εξεταστούν μελλοντικές δράσεις για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και της μύγας της Μεσογείου στην Κύπρο.
Η μέθοδος βιολογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς (Bactrocera oleae) θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της δράσης με περιορισμένες δαπάνες και να προκύψουν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την κατάλληλη διαχείριση των φυτοφαρμάκων στους οπωρώνες, ως βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη ορθών γεωργικών πρακτικών.
Στην τεχνική ομάδα εργασίας και στο συμπόσιο συμμετείχαν καλλιεργητές ελιάς και εσπεριδοειδών και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και από τις δύο κοινότητες.
Η εκδήλωση αποσκοπούσε στην ενίσχυση της συνεργασίας των κυπριακών κοινοτήτων και στον γεωργικό τομέα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και η συνεργασία θα συμβάλουν σημαντικά στην ευαισθητοποίηση των κυπρίων γεωργών και των ενδιαφερόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ελιάς και των εσπεριδοειδών.
Ένας από τους στόχους της εκδήλωσης ήταν να οδηγήσει σε περαιτέρω συζητήσεις και συνεργασία, όπως στην ανάπτυξη των κλάδων της ελιάς και των εσπεριδοειδών σε δικοινοτική βάση και στη διαμόρφωση μιας ισχυρής φιλοπεριβαλλοντικής εικόνας εμπορικού σήματος (brand image) για τα κυπριακά προϊόντα.
Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα βοήθειας προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στήριξη της αγροτικής οικονομίας αποτελεί σημαντική συνιστώσα του προγράμματος, για την οποία μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά 35 εκατ. ευρώ περίπου για προγράμματα επιχορηγήσεων, τεχνική συνδρομή και εξοπλισμό.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αρμόδιο επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Stefano Cilli ( stefano.cilli@ec.europa.eu).