9/4/14

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη για καινοτόμα έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη
  για καινοτόμα έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας


Tο Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την κατασκευή δύο έργων καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κουγιάλης είπε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την κατασκευή δύο έργων καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για ένα ηλιοθερμικό πάρκο που θα στοιχίσει γύρω στα 175 εκ. ευρώ και ένα άλλο έργο που αφορά την ανάπτυξη έξυπνου δικτύου για τη διαχείριση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα στοιχίσει 46 εκ. ευρώ.

Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ και από ιδιωτικές επενδύσεις και θεωρώ ότι αυτά δυο έργα είναι πολύ σημαντικά για τον τόπο, θα κατασκευαστούν και τα δύο μέχρι το 2016 και θα δημιουργήσουν την προσδοκώμενη ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας, θα δημιουργηθούν πράσινες θέσεις εργασίας και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε και την ανεργία στους νέους.   

Αυτά τα δύο έργα είναι πολύ σημαντικά και προέρχονται από το ανταγωνιστικό πρόγραμμα NER300. Η Κύπρος είχε υποβάλει τέσσερεις προτάσεις και κέρδισε τις δύο. Είναι το τρίτο έργο που κερδίζουμε το τελευταίο εξάμηνο και αυτά όλα τα έργα αφορούν επενδύσεις 425 εκ. ευρώ».

Ερωτηθείς είπε ότι «μέχρι το 2016 θα κατασκευαστούν δύο ηλιοθερμικά πάρκα, ένα στην περιοχή του Άγιου Ιωάννη Μαλούντας και ένα στη Λεμεσό, στην περιοχή της Άλασσας. Αυτά τα δύο έργα θα δημιουργήσουν γύρω στις 150 με 170 μόνιμες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα αυτή η ανάπτυξη του έξυπνου δικτύου που θα γίνει από την ΑΗΚ θα δημιουργήσει επιπρόσθετες 30 - 40 θέσεις εργασίας».
__________