9/4/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για θέματα μετανάστευσης

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών
για θέματα μετανάστευσης

 
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους, σε σχέση με απελάσεις παρανόμως διαμενόντων προσώπων στην Κύπρο: «Τις τελευταίες μέρες δημιουργήθηκε θόρυβος γύρω από αυτό το θέμα και μέσω ανακοινώσεων αλλά και διαμαρτυριών έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών από Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, αλλά και τις δύο Επιτρόπους Διοικήσεως και Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά συνθήκες κράτησης μητέρων που έχουν ανήλικα τέκνα. Να πω ότι η απέλαση παρανόμως διαμένοντος προσώπου στην Κύπρο αποτελεί και υποχρέωση της Δημοκρατίας με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο απαγορεύει, επίσης, την ποινική μεταχείριση προσώπου για παράνομη είσοδο και παραμονή, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις: Εάν κάποιος για παράδειγμα απελάθηκε από την Κύπρο και έχει έρθει πίσω ξανά παράνομα ή αν έχει εξαντλήσει την ανώτατη περίοδο κράτησης του που είναι 18 μήνες και η απέλαση δεν κατέστη δυνατή εξ’ υπαιτιότητας του παράνομου μετανάστη. Να προσθέσω ότι η απέλαση είναι έσχατο μέτρο αφού εξαντλήσουμε κάθε άλλη προσπάθεια.

Στην περίπτωση οικογενειών που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο, σε καμία περίπτωση δεν συλλαμβάνονται και οι δύο γονείς.

Σε περίπτωση μητέρας μονογονιού, στις ελάχιστες περιπτώσεις που υποχρεωνόμαστε να προχωρήσουμε σε σύλληψη/κράτηση/απέλαση, αυτό γίνεται όταν η μητέρα εμπλέκεται σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Όλα τα πιο πάνω αποφεύγονται, όταν ο παράνομος μετανάστης συνεργάζεται.

Τις τελευταίες μέρες είχαμε μια έξαρση καταγγελιών εναντίον της Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα την καταχώρηση εκ μέρους Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μηνύματος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ούτε διάβημα έγινε ούτε επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της ΕΕ. Εμείς οι ίδιοι δηλαδή, μέσα από αυτές τις διαμαρτυρίες δώσαμε το δικαίωμα στον Ευρωπαίο Επίτροπο να κάνει αυτήν την καταχώρηση στο twitter».

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν μια υπήκοο από Σρι Λάνκα και μια υπήκοο από Βιετνάμ, παραθέτοντας τα πραγματικά γεγονότα.

Ιδιαίτερα, στην περίπτωση της Βιετναμέζας η οποία είχε απελαθεί από την Κύπρο και επανέλθει παράνομα στη Δημοκρατία με πλαστά έγγραφα και ψευδή στοιχεία (πλαστοπροσωπία), ο κ. Χάσικος είπε μεταξύ άλλων ότι η ίδια είχε επιτεθεί στους αστυνομικούς με μαχαίρι τραυματίζοντας τον ένα εξ’ αυτών και, όταν συνελήφθηκε, η ίδια η ενδιαφερόμενη αγνοούσε ότι ήταν έγκυος. Παρόλα αυτά, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, έχουν αφεθεί και οι δύο ελεύθερες, η μία προ ημερών και η άλλη σήμερα.

Συνεπώς, είπε ο κ. Χάσικος, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Και είναι καλύτερα οι ΜΚΟ να συζητούν αυτά τα θέματα με το Υπουργείο για να γνωρίζουν όλοι τα πραγματικά γεγονότα και το Υπουργείο παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Ούτε μανία καταδίωξης υπάρχει εναντίον οιουδήποτε. Αλλά είμαστε υπόχρεοι να εφαρμόζουμε το κοινοτικό κεκτημένο και να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα όλων, και των νόμιμων και των παράνομων.

Δυστυχώς, τόνισε ο κ. Χάσικος, προηγουμένως δεν υπήρχε μεταναστευτική πολιτική και καλείται σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών να διαχειριστεί υποθέσεις πέραν των δέκα χρόνων. Επανέλαβε δε ότι οι παράνομοι δεν έχουν θέση στην Κύπρο. «Ούτε είναι σωστό να δίνεται το μήνυμα ότι όσοι παράνομοι μετανάστες το επιθυμούν μπορούν άφοβα να έλθουν και να παραμείνουν στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον κάποιοι καλύπτουν αυτές τις καταστάσεις και αν μπορούμε να μιλήσουμε για την ύπαρξη «βιομηχανίας» σε αυτό το θέμα, ο κ. Υπουργός ανέφερε το παράδειγμα των κυκλωμάτων εικονικών γάμων με κοινοτικούς, όπως και δικηγορικών γραφείων που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με παράνομους μετανάστες.

Και πρόσθεσε: «Να υπογραμμίσω ότι δεν υπάρχει καμία καταδίκη της Κύπρου σε σχέση με παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου σε αυτόν τον τομέα.   Έχουμε ακόμη προβλήματα ως κράτος σε ό,τι αφορά τη στέγαση οικογενειών παρανόμως διαμενόντων, αλλά υπάρχει Υπουργική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας που παρακολουθεί αυτά τα θέματα».

Τέλος, ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνει επέκταση κτηρίων στη Μενόγεια για να μπορούν να διαμένουν εκεί οικογένειες.

___________