19/3/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου σε δημοσίευμα για τις Ευρωεκλογές και τις κάλπες εξωτερικού

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν Προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών και άλλων.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων για το 2014 ο οποίος είναι ελλειμματικός κατά εννέα εκ. ευρώ, αλλά όπως είναι γνωστό έχει ήδη ληφθεί απόφαση για το κλείσιμο αυτής της Αρχής.

Εγκρίθηκε επίσης ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ για το 2014, ο προϋπολογισμός του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ, οι Λογαριασμοί της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας για τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2012 και 2012-2013, ενώ αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου η έγκριση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου, της ΑΗΚ και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε Αντιπρόεδρο του ΚΟΤ τον κ. Κώστα Κουμή, μέχρι σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου διόρισε τον κ. Ηρόδοτο Ηροδότου. Για τους διορισμούς των κ.κ. Κουμή και Ηροδότου θα τύχει ενημέρωσης η Βουλή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την κήρυξη της Αρχής Λιμένων Κύπρου ως φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση. Η διαδικασία έναρξη αποκρατικοποίησης της Αρχής Λιμένων Κύπρου αρχίζει από σήμερα.

Καθορίστηκε ότι η αποκρατικοποίηση της Αρχής Λιμένων Κύπρου θα αφορά αδειοδότηση μακράς διάρκειας ή παραχώρηση δικαιώματος χρήσης διαχείρισης και εκμετάλλευσης του εμπορικού τμήματος του λιμένος Λεμεσού στο βαθμό και με τον τρόπο που ειδικότερα θα καθοριστεί σε επόμενο στάδιο, με τη συνεισφορά και των εξειδικευμένων συμβούλων που θα προσληφθούν.

Καθορίστηκε επίσης ότι η όλη διαδικασία αποκρατικοποίησης του εμπορικού τμήματος του λιμένος Λεμεσού θα αναληφθεί, διεκπεραιωθεί και εκτελεστεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων.

Επίσης, εγκρίθηκε νομοσχέδιο με στόχο η λειτουργία των Κοινοτικών Συμβουλίων να αποκατασταθεί από μια πιο ευέλικτη και αποτελεσματική διαδικασία βάσει της οποίας οι επηρεαζόμενες τοπικές Αρχές να δύνανται να συμμετέχουν ουσιαστικά στις διεργασίες που οδηγούν στην εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων με την υποβολή γραπτών απόψεων και εισηγήσεων στον Υπουργό Εσωτερικών, μεμονωμένα ή συλλογικά και με την υποβολή παραστάσεων σε δημόσια ακρόαση. Παράλληλα θα δύναται να παρουσιάζουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους ενώπιον του Πολεοδομικού Συμβουλίου.

Η αλλαγή αυτή στη διαδικασία αναμένεται ότι θα προάγει τη διαφάνεια, θα φέρει σημαντική μείωση του κόστους και του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση της εκπόνησης τροποποίησης πολεοδομικών σχεδίων δεδομένου ότι δεν θα απαιτείται πλέον η ολοκλήρωση της χρονοβόρας διαδικασίας των Κοινοτικών Συμβουλίων και παράλληλα θα ενισχύσει την ασφάλεια των διοικητικών διαδικασιών και των αποφάσεων.

Κατά τη σημερινή συνεδρία εγκρίθηκε η παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για τη σύναψη εξωτερικού δανείου ύψους 50 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και στις υποδομές στην Κύπρο.

Εγκρίθηκε επίσης πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για άρση του περιορισμού σχετικά με τη διάρκεια απασχόλησης του εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού, ώστε το προσωπικό αυτό να μπορεί να εργαστεί για περίοδο που υπερβαίνει τους 29 συνολικά μήνες».

Ερωτηθείς αν υπάρχει αλλαγή στο Σχέδιο πολιτογράφησης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «καμιά αλλαγή του σχεδίου έχει γίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό που θα αλλάξει είναι κάποια σημεία που αφορούν τις μεγάλες ομαδικές επενδύσεις όπου το ποσό που απαιτείται θα μειωθεί».

Κληθείς να πει γιατί αρχίζουν οι αποκρατικοποιήσεις από την Αρχή Λιμένων Κύπρου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχει κριθεί ότι αυτή την ώρα πιο προσφερόμενο και άμεσο είναι να αρχίσει η αποκρατικοποίηση από το εμπορικό τμήμα του λιμανιού Λεμεσού».