19/3/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ

Ισοσκελισμένο χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος τον προϋπολογισμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) για το 2014, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός αυτός βασίζεται πάνω σε μια υπερεκτιμημένη πρόβλεψη για τα έσοδα του ΡΙΚ.


Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χάσικος είπε: «Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησε και για τα οποία αποφάσισε το Υπουργικού Συμβούλιο ήταν και ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ.

Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος. Έσοδα 30 εκ. 450 χιλιάδες ευρώ, έξοδα 30 εκ. 450 χιλιάδες ευρώ. Το ύψος της κρατικής χορηγίας είναι 24 εκ. 300 χιλιάδες, μειωμένη, δηλαδή, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2013 κατά 8%.

Σε σύγκριση και πάλι με τον προϋπολογισμό του 2013 έχει επιτευχθεί μία συνολική μείωση της τάξης των 3 εκ. 487 χιλιάδων ευρώ. Ο προϋπολογισμός εσόδων είναι 6 εκ. ευρώ. Άρα, αν κανείς προσθέσει τα έσοδα από διαφημίσεις και την κρατική χορηγία φτάνει στον αριθμό που ανέφερα πιο πριν.

Σε σχέση με τις δαπάνες για παροχή ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών έγιναν εξοικονομήσεις, αλλά θα πρέπει να πω ότι σε σύγκριση με το τι ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών σε σχέση με εξοικονομήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο ΡΙΚ, με μεγάλη μου λύπη αναφέρω ότι σε σχέση με το κεφάλαιο έξοδα προγραμμάτων, όπου η αρχική εισήγηση του Υπουργού ήταν μείωση 40% έχει γίνει μείωση μόλις 1,5%.

Κατά την άποψη μου ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το 2014 είναι μεν ισοσκελισμένος αλλά βασίζεται πάνω σε μια υπερεκτιμημένη πρόβλεψη εσόδων.
Είχε ξεκινήσει ένας διάλογος με το τότε Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του ΡΙΚ πριν δέκα μήνες και ο Υπουργός ζήτησε ουσιαστικές μειώσεις.

Αυτό που στο τέλος έγινε είναι ότι πέραν της κρατικής χορηγίας, που είναι από εμάς που εξαρτάται και είναι 3 εκ. 487 χιλιάδες, ουσιαστικά καμιά άλλη περικοπή δεν έγινε. Εκείνο που έκαναν ήταν να υπερεκτιμήσουν, αυξήσουν τα αναμενόμενα εισοδήματα για να τον ισοσκελίσουν.

Αυτά είναι φαινόμενα που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επαναληφθούν. Αναμένω στο μέλλον πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του ΡΙΚ διότι δεν θα πάρουν τη διαφήμιση που θεωρούν ότι θα πάρουν. Μακάρι να την πάρουν και να μην έχουμε πρόβλημα. Αλλά εκ πρώτης όψεως ως Υπουργός εκτιμώ ότι είναι υπερεκτιμημένη προσδοκία και υπερεκτιμημένο αναμενόμενο έσοδο.

Υπάρχει μια αδυναμία απεγκλωβισμού της Διοίκησης και των υπευθύνων του ΡΙΚ από προηγούμενες συμπεριφορές ή νοοτροπίες.

Σήμερα το ΡΙΚ είναι με δωδεκατημόρια που λειτουργεί. Άρα, η Κυβέρνηση δεν έχει καμιά δυνατότητα, από το Σύνταγμα, να κάνει οτιδήποτε σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Θα τον πάρει στη Βουλή. Εκείνο που κάναμε σήμερα ως Υπουργικό Συμβούλιο, με εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, είναι άλλη περικοπή επιπλέον 300 χιλιάδων ευρώ που έχει σχέση με εσωτερικά, λειτουργικά έξοδα.

Να σταλεί ένα μήνυμα ότι η κρίση είναι εδώ και δεν μπορούν ημικρατικοί οργανισμοί, όπως είναι το ΡΙΚ, να συμπεριφέρονται ωσάν και η κρίση δεν τους αγγίζει. Είπαμε να είμαστε φειδωλοί σε θέματα προσωπικού, τουλάχιστον για την ώρα, αλλά σε άλλα θέματα θα έπρεπε να επιδειχθεί από πλευράς του ΡΙΚ περισσότερη ευαισθησία».

Ο κ. Χάσικος έδωσε παραδείγματα όπου, όπως ανέφερε, ενώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σημειώνεται μείωση, στο ΡΙΚ σημειώνεται αύξηση. Ανέφερε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν αμοιβή νομικού συμβούλου, έξοδα για ασφάλειες και για ελεγκτικές υπηρεσίες, ενώ επισήμανε ότι στο ΡΙΚ υπάρχουν στα έξοδα «20 χιλιάδες ευρώ για κεραστικά».

Πρόσθεσε ότι «για αυτό και εισηγήθηκα σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο να τους αποκοπούν 300 χιλιάδες ευρώ έτσι για να πάει ένα μήνυμα. Αναμένω του χρόνου τουλάχιστον να υπάρξει συμμόρφωση και όχι ροκάνισμα του χρόνου για να φέρουμε την Κυβέρνηση προ τετελεσμένων γεγονότων και να μην μπορεί να κάνει κάτι».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν απολύσεις με τον προϋπολογισμό του 2014, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν μίλησα για απολύσεις. Αλλά τουλάχιστον εκεί που μπορούμε να νοικοκυρευτούμε χωρίς να επηρεάζουμε το προσωπικό, ας το κάνουμε».