19/3/14

Ο βουλευτής κ. Μ. Καρογιάν συμμετείχε σε συζήτηση στο πλαίσιο της 130ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης


Στο πλαίσιο των εργασιών της 130ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης ο βουλευτής κ. Μάριος Καρογιάν πήρε σήμερα μέρος στη γενική συζήτηση για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στον κόσμο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε φέτος στο θέμα «125 χρόνια από την ίδρυση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης: Ανανέωση της δέσμευσης για ειρήνη και δημοκρατία».
Αναφερόμενος στην επέτειο, ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό οργανισμό στην παγκόσμια ιστορία, με θεμελιώδη αρχή του την προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας μέσω του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Τα κοινοβούλια-μέλη του Οργανισμού, πρόσθεσε, συνδέονται μεταξύ τους μέσω των αξιών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αξίες που χρειάζεται να υπερασπίζονται μέσω κοινών προσπαθειών.
Ο κ. Καρογιάν επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης νέων και ευφάνταστων τρόπων ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, τα οποία αποτελούν και τις απαραίτητες βάσεις για εδραίωση της δημοκρατίας και της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Η ενίσχυση, πρόσθεσε, υφιστάμενων δομών της Ένωσης και η παράλληλη εφαρμογή νέων σχεδίων δράσης, μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για περισσότερη ευημερία, ασφάλεια και ειρήνη.
Όσον αφορά στον ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν τα κοινοβούλια στις προσπάθειες ενίσχυσης της ειρήνης και της δημοκρατίας, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν θετικά και σημαντικά, ενώ οι όποιες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν ως ευκαιρίες για θετική αλλαγή. Η ικανότητα που έχουν τα κοινοβούλια να ενισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια ζωή, είπε.
Ο Κύπριος βουλευτής υποστήριξε πως μέσα από την εντατική και συνεχή διαβούλευση μεταξύ κοινοβουλίων και εκτελεστικής εξουσίας, μεταξύ των βουλευτών και των ψηφοφόρων τους, καθώς και μέσω της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, τα κοινοβούλια μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και θέματα περιβάλλοντος. Οι κοινοβουλευτικοί, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, ως εκπρόσωποι των συμφερόντων και δικαιωμάτων των πολιτών τους, έχουν ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στον τομέα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων ή σε καταστάσεις συγκρούσεων.
Μιλώντας για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε στο Κοινό Ανακοινωθέν του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Έρογλου, και είπε ότι αποτελεί το ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, που μπορεί να οδηγήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο. Επανέλαβε δε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Καταλήγοντας, ο κ. Καρογιάν τόνισε πως τα κοινοβούλια καλούνται να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών τους και ταυτόχρονα να συμβάλουν σημαντικά και συγκεκριμένα στην ανανέωση της δέσμευσής τους για ειρήνη και δημοκρατία. Πρέπει, είπε, να διασφαλίσουμε ότι, ως νομοθέτες, ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας και διαφυλάττουμε τα συμφέροντα, μα και την πρόοδο των λαών μας.