27/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Κενεβέζου στη συνέντευξη Τύπου για τον Διεθνή Μήνα της Γαλλοφωνίας

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω σήμερα τα σαράντα τέσσερα χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας και την έναρξη των εκδηλώσεων του Διεθνούς μήνα της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο.
Από την υπογραφή της ίδρυσης του παγκόσμιου αυτού Οργανισμού στις 20 Μαρτίου 1970 μέχρι σήμερα, τα σύνορα του γαλλόφωνου χώρου έχουν επεκταθεί και έχουν συμπεριλάβει λαούς και έθνη από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας αριθμεί σήμερα 77 κράτη και κυβερνήσεις, που αντιπροσωπεύουν συνολικά ένα πληθυσμό 890 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η απόφαση της Κύπρου για την ένταξή της στο Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας υπαγορεύθηκε κυρίως από την εκτίμηση των προοπτικών για τη χώρα μας από τη συμμετοχή της στο σημαντικό αυτό διακρατικό φόρουμ, σε έναν αδιαμφισβήτητου κύρους Διεθνή Οργανισμό με κοινή γλώσσα τα Γαλλικά. Σε έναν Οργανισμό που προάγει μεταξύ των μελών του τον διάλογο, την αλληλεγγύη, την ειρήνη μέσα από την πρόληψη της διαμάχης και την εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις κρίσεων, καθώς επίσης και την παιδεία και τον πολιτισμό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συνδεδεμένο μέλος του Οργανισμού από τις 29 Σεπτεμβρίου 2006, συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου αυτής με εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλες τις πόλεις της Κύπρου από κοινού με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών μελών της Γαλλοφωνίας που εδρεύουν στην Κύπρο. Οι φετινές εκδηλώσεις τίθενται κάτω από το κοινό σύνθημα: «Τα γαλλικά είναι ευκαιρία για τα νέα ταλέντα». Με λίγα λόγια η γνώση της γαλλικής γλώσσας είναι το μέσο για άνοιγμα νέων ευκαιριών και νέων οριζόντων ιδιαίτερα των ταλαντούχων νέων.

Οι μαθητές και μαθήτριες της μέσης εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας το ταλέντο τους για ακόμα μια χρονιά, ανταποκρίθηκαν με τρόπο αξιοσημείωτο και δημιουργικό στο σχολικό διαγωνισμό, ο οποίος είχε ως θέμα το συσχετισμό λέξεων της κυπριακής διαλέκτου με τη γαλλική γλώσσα, η οποία διδάσκεται από το 1812 με την ίδρυση του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Σας προσκαλώ να παραστείτε το απόγευμα της Πέμπτης, στις 20 Μαρτίου στην τελετή απονομής των βραβείων, στην Καστελιώτισσα. Θα έχετε την χαρά να δείτε ότι το μέλλον της Γαλλοφωνίας βρίσκεται πράγματι στα χέρια των νέων και ότι το δικό μας καθήκον είναι να τους μεταδώσουμε αυτές τις πανανθρώπινες αξίες που μεταφέρει η Γαλλοφωνία στην ανθρωπότητα, τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της πολιτισμικής διαφορετικότητας, της συνύπαρξης, του σεβασμού και πολλών άλλων. Σ’ αυτές τις αξίες βασίζεται και η πρόσφατη λειτουργία του Γαλλοκυπριακού Σχολείου, όπου υπερέχει η εκπαίδευση και η βαθιά ανάγκη προσανατολισμού προς την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Πολύ εποικοδομητικές επίσης είναι οι σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας σε πολιτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, με επιστέγασμα τη δημιουργία του Γαλλοκυπριακού Σχολείου πριν από δύο χρόνια.

Οι φετινές εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας περιλαμβάνουν διαγωνισμούς τραγουδιού, διαγωνισμούς παραδοσιακών γαλλικών παιχνιδιών, κινηματογράφο, συναυλίες και διαλέξεις. Αρχίζουν στις 4 Μαρτίου, με τα εγκαίνια του 9ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, και έχουν διάρκεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η κυπριακή ταινία “Μαχαιροβγάλτης” του Γιάννη Οικονομίδη θα προβληθεί στις 28 Μαρτίου, Παρασκευή, στις 9μ.μ., στο Cine Studio και θα έχει ελεύθερη είσοδο.
Στις 14 Μαρτίου, στην Καστελιώτισσα, στις 8μ.μ. η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στη Γαλλοφωνία με κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μουσικούς. Η μουσική εκτέλεση θα γίνει από τους Αγνή Σακκά και Fikri Toros στο πιάνο, τον Eran Raman στο φλάουτο και την Καίτη Οικονομίδου στο τραγούδι. Στην εκδήλωση αυτή η είσοδος θα είναι επίσης ελεύθερη.

Η παρουσία της Γαλλοφωνίας θα επεκταθεί τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση με ενδιαφέρουσες εκπομπές και ταινίες. Στα προγράμματα που σας έχουν δοθεί αναγράφονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν τόσο τις εκδηλώσεις, η πλειοψηφία των οποίων έχουν ελεύθερη είσοδο, όσο και τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.

Επιτρέψετέ μου κλείνοντας, να αποτίσω φόρο τιμής στον αείμνηστο πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της ένταξης της Κύπρου, στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας και να ολοκληρώσω με τα τελευταία λόγια του μηνύματος του Αμντού Ντιούφ, Γενικού Γραμματέα της Γαλλοφωνίας, «Η Γαλλοφωνία, μας παρέχει το θράσος να πιστεύουμε ότι εμείς, από κοινού, μπορούμε να διαμορφώσουμε το κοινό μας πεπρωμένο. Αυτή η Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας, ας είναι για όλους εμάς μια ευκαιρία να γιορτάσουμε με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια, την αισιοδοξία της ελπίδας και την τόλμη της θέλησης. …. Εύχομαι, αυτή η Παγκόσμια Μέρα της Γαλλοφωνίας να δώσει την ευκαιρία να γιορτάσουμε τη γαλλική γλώσσα, να την τραγουδήσουμε με κέφι, να την μιλήσουμε στην καθημερινότητα μας, να την απαγγείλουμε σε όλο της το μεγαλείο» .

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του κ. Υπουργού η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Αίγλη Παντελάκη.