27/2/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη

Ευχαριστίες προς τους αξιωματούχους, τα μέλη και τους φίλους του ΔΗΚΟ για τη μέχρι σήμερα αγαστή συμπόρευση και συνεργασία αλλά και για τη σημαντική τους συμβολή στο κυβερνητικό έργο, εξέφρασε διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συγκάλεσε για αύριο έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει το σεβασμό του στη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ. Ταυτόχρονα επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του στους αξιωματούχους, τα μέλη και τους φίλους του ΔΗΚΟ για τη μέχρι σήμερα αγαστή συμπόρευση και συνεργασία, αλλά και για τη σημαντική τους συμβολή στο κυβερνητικό έργο σ’ αυτό τον πρώτο και ιδιαίτερα δύσκολο χρόνο της διακυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ανεξαρτήτως των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει, χωρίς παρεκκλίσεις, να πολιτεύεται με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο πάντοτε του προγράμματος συνεργασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να υπεισέλθει στην όποια πολιτική αντιπαράθεση, ιεραρχώντας σήμερα, αυτή τη στιγμή, ως κορυφαία ανάγκη του τόπου την ενότητα δυνάμεων και τη συλλογικότητα δράσης.

Η Κύπρος σήμερα αντιμετωπίζει ιστορικές προκλήσεις, αλλά και προοπτικές τόσο όσον αφορά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος όσον και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κοινωνία σήμερα απαιτεί από την ηγεσία της υψηλό αίσθημα ευθύνης και όχι στείρα και αδιέξοδη άρνηση. Γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει προσηλωμένος στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και στη διεύρυνση των προοπτικών που διανοίγονται.

Η Κύπρος βλέπει μπροστά. Με την κοινωνία θα συνεχίσουμε την πορεία για να κερδίσουμε το μέλλον της ευημερίας και ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε αύριο στις 10 το πρωί έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και έχουν ειδοποιηθεί οι Υπουργοί να παρουσιάσουν επείγοντα θέματα και εκκρεμότητες που υπάρχουν στα Υπουργεία τους και που προκύπτουν από τη μια από την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης και από την άλλη από την εφαρμογή του προγράμματος διακυβέρνησης».

Ερωτηθείς αν οι Υπουργοί που προέρχονται από το ΔΗΚΟ έχουν υποβάλει παραιτήσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αύριο θα έχει έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο».
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να αντικαταστήσει τους Υπουργούς που προέρχονται από το ΔΗΚΟ με κομματικά στελέχη ή όχι, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό «είναι αποκλειστικό προνόμιο και αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ας περιμένουμε πρώτα τις εξελίξεις και ο Πρόεδρος θα αποφασίσει για όλα. Σας παραπέμπω στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τίθεται σήμερα ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και ερωτηθείς πώς προσεγγίζουν οι διεθνείς πιστωτές της Κύπρου τις αντιδράσεις που υπάρχουν εναντίον του νομοσχεδίου αυτού, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση καταθέτοντας το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και τις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών πιστεύει ότι με αυτό το νομοσχέδιο (η Κυβέρνηση) ήταν στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

Θεωρεί (η Κυβέρνηση) ότι και οι τροποποιήσεις που αποδέχθηκε στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών ήταν και αυτές μέσα στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης και των συζητήσεων με την Τρόικα. Ελπίζουμε να μείνουμε μέσα στα πλαίσια, για να έχουμε την αποδοχή από πλευράς των δανειστών μας, διότι τίθεται θέμα εκταμίευσης της δόσης και υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο δίχως την εκταμίευση να βρεθούμε προ οδυνηρών εκπλήξεων τον επόμενο ή το μεθεπόμενο μήνα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πληρωμής μισθών και συντάξεων».

Κληθείς να πει αν η Τρόικα δυσανασχετεί με τη όλη εξέλιξη της πορείας του νομοσχεδίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «σίγουρα εάν ανατραπεί η βασική αρχή και φιλοσοφία του νομοσχεδίου θα υπάρξει πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρέπει να αναμένουμε την Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα – της οποίας βέβαια δεν μπορώ να προκαθορίσω την εξέλιξη και τη συζήτηση. Η Κυβέρνηση είναι σαφής: πρέπει να παραμείνουμε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και των θέσεων και απόψεων των δανειστών μας για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και την αξιοπιστία μας και να εκταμιευθεί η δόση».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών είναι σε συνεχή επαφή με τους δανειστές μας και αν χρειαστεί για οτιδήποτε θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο».

Τέλος, ερωτηθείς σε σχέση με τη μετάβαση των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων σε Αθήνα και Άγκυρα, και ιδιαίτερα για τη μετάβαση του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Τουρκία, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι πολύ σημαντική. Είναι η πρώτη φορά που Κύπριος διαπραγματευτής φτάνει στην Άγκυρα για μια τέτοια συνάντηση με Τούρκο αξιωματούχο. Ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα είναι και η αρχή και άλλων πολλών συναντήσεων. Αυτή ήταν η πρόθεση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε αυτή τη διαδικασία και θεωρούμε ότι έχει ακόμα πολλά θετικά να αποδώσει εκατέρωθεν».