4/2/14

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κα Victoria Nuland.


Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα οι προσπάθειες που αφορούν στην τελική διαμόρφωση ενός ουσιαστικού κοινού ανακοινωθέντος, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι και μέτρα που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις θέσεις της πλευράς μας και επανέλαβε ότι είναι απολύτως αναγκαία η ύπαρξη ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης και ταυτόχρονα θα έχει προοπτική κατάληξης.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε διμερή θέματα, ειδικότερα σε θέματα αμοιβαίου οικονομικού ενδιαφέροντος. Έγινε επίσης ανασκόπηση των σημαντικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφώς αναβαθμισμένος και το αμερικάνικο ενδιαφέρον ιδιαίτερα έντονο.