4/2/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Μάλτας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Μάλτας, με έδρα την Αθήνα, κ. Charles Stafrace.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Stafrace είπε ότι Μάλτα και Κύπρος έχουν μια παράλληλη ιστορική πορεία που τους ένωσε με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Η παράλληλη ιστορική πορεία, ανέφερε ο κ. Stafrace, εξηγεί και την προσήλωση των δύο χωρών στις δημοκρατικές αρχές, στα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τις πολιτικές φιλοδοξίες που κορυφώθηκαν με την ένταξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004.

Ο Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι, όντας δύο νησιωτικά κράτη της Μεσογείου, η Κύπρος και η Μάλτα αντιμετώπισαν αρκετές προκλήσεις από πολιτικές αναταραχές που συμβαίνουν γύρω τους, σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Αυτή η κατάσταση υπήρξε καταλυτική στις προσπάθειες των δύο χωρών για να ελκύσουν ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στην αλληλεγγύη που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα ζητήματα στα οποία υπάρχει κοινό συμφέρον.

Ο κ. Stafrace συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στις 13 Ιανουαρίου 2014 σχετικά με τη ναυτιλία ενώ εξέφρασε την ελπίδα όπως η συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Μάλτας και Ελλάδας ενισχυθεί περαιτέρω προκειμένου να διασφαλιστούν τα ναυτιλιακά συμφέροντα εντός της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχουν ως στόχο τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας καθώς και την αποτροπή συζητήσεων που θα προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο μέγεθος και την ανταγωνιστικότητα του ναυτιλιακού κλάδου εντός της ΕΕ.

Ο κ. Stafrace αναφέρθηκε και στη συνεργασία Κύπρου - Μάλτας σε διάφορα διεθνή φόρα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοπολιτείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το 2008 αυτή η συνεργασία ενισχύθηκε με την υπογραφή των Μνημονίων Συναντίληψης που προβλέπουν τη συστέγαση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο Τελ Αβίβ και στη Ραμάλα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ύπατος Αρμοστής είπε ότι η Μάλτα έχει πλήρη επίγνωση των προσωπικών προσπαθειών του Προέδρου Αναστασιάδη για την εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης και την ειρηνική επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Μάλτα με συνέπεια έχει υποστηρίξει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, ανέφερε, ενώ παράλληλα τόνισε πως η συμφωνία για την επανένωση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα ήταν μια έντιμη και δίκαιη λύση, αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες .

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον νέο Ύπατο Αρμοστή ότι η Κυβέρνησή του θα του παρέχει κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του, προσθέτοντας ότι ο ίδιος προσωπικά προσβλέπει στη συνεργασία τους για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μοιράζονται μια βαθιά ριζωμένη ιστορία με μακρά παράδοση. Οι δύο λαοί για πολλούς αιώνες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και σε μεγάλο βαθμό έχουν αναπτύξει μια παρόμοια ταυτότητα και πολιτισμό, ανέφερε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις. Επί του παρόντος, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το πολιτικό σκηνικό της Μεσογείου έχει αλλάξει δραματικά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Μάλτας και της Κύπρου ως αξιόπιστων εταίρων της ΕΕ στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σε αυτήν την ασταθή περιοχή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι με ένα πιο αποτελεσματικό συντονισμό, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και της περιφερειακής συνεργασίας και στην επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων, όπως η παράνομη μετανάστευση, ένα φαινόμενο που έχει σοβαρό αντίκτυπο στη Μάλτα και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η επανένωση της Κύπρου θα έχει, χωρίς καμιά αμφιβολία, ένα θετικό αντίκτυπο στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η οποία έχει μεγάλη ανάγκη την ασφάλεια και την ευημερία. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μου να εργαστώ ακατάπαυστα με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης βασισμένης σε μια σειρά συμφωνιών υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών η οποία θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και όλων των Κυπρίων. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεσμεύομαι περισσότερο από ποτέ να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να τερματιστεί η διαίρεση και να επανενωθεί το νησί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύριος στόχος μου είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες θα είναι σωστά προετοιμασμένες και θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία προνοούν για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που θα αποκαθιστά και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων και την επιθυμία τους να ζήσουν σε μία φυσιολογική και ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα. Αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι αποδεκτοί από κοινού έτσι ώστε η διαπραγματευτική διαδικασία να αποφέρει καρπούς. Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα τα νόμιμα συμφέροντα και προσδοκίες του κυπριακού λαού στην ολότητά του».

Σχετικά με την οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του Μνημονίου που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και αναφέρθηκε στις αναγκαίες νομοθετικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρθηκε, επίσης, σε σειρά από μέτρα που έχουν ήδη εγκριθεί με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε στον νέο Ύπατο Αρμοστή κάθε επιτυχία στα σημαντικά του καθήκοντα για την επίτευξη μεγαλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και περαιτέρω ώθησης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, o Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.