4/2/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Σουλτανάτου του Ομάν



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Σουλτανάτου του Ομάν, Sheikh Ahmed bin Salem bin Ahmed alShanfari.



Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο νέος Πρέσβης είπε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορα θέματα αμοιβαίας σημασίας και ότι είναι τιμή του να εκπροσωπεί τη χώρα του σε μια χώρα τόσο πλούσια πολιτιστικά και τόσο σεβαστή διεθνώς όσο η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις είπε ότι αυτές αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και σταθερά. Προσβλέπουμε, πρόσθεσε, μέσω των Πρεσβειών των δύο χωρών στη Μουσκάτ και στη Λευκωσία, να εργαστούμε για τη βελτίωση και την ανάπτυξη της συνεργασίας σε διάφορους τομείς και να ανοίξουμε ορίζοντες για τις επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες για επενδύσεις και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, καθώς και οι δύο χώρες απολαμβάνουν στρατηγικές θέσεις που καθιστούν τα λιμάνια τους πύλες για την Ανατολή και τη Δύση.

Ο Πρέσβης του Ομάν αναφέρθηκε επίσης στο κοινό πολιτικό και ανθρωπιστικό όραμα των δύο χωρών για αυτοδιάθεση, συμφιλίωση και κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και για ένα κόσμο ειρήνης και ευημερίας.

Κύριε Πρόεδρε, υπό το φως των προαναφερθέντων, θα ήθελα να διαβεβαιώσω την εξοχότητά σας ότι το Σουλτανάτο του Ομάν υποστηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω τη σταθερή θέση του Σουλτανάτου του Ομάν υπέρ της εφαρμογής των διεθνών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αποσκοπούν στην επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοόητα.
Πρόσθεσε, τέλος ότι βασικός του στόχος είναι να αναπτύξει, να βελτιώσει και να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του Σουλτανάτου του Ομάν και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  αφού καλωσόρισε τον νέο Πρέσβη του Ομάν, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά όπως η φιλόξενη φύση των ανθρώπων τους και η πολιτιστική κληρονομιά. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, όπως το άνοιγμα Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μουσκάτ, η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2013 και η υπογραφή διαφόρων διμερών συμφωνιών.  Όμως, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων είναι τεράστιες και εξέφρασε την επιθυμία του να δει τις δύο χώρες να συνεργάζονται στενά σε όλους τους τομείς. Προς αυτόν τον σκοπό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η απόφαση του Σουλτανάτου του Ομάν να ανοίξει Πρεσβεία στη Λευκωσία, κάτι που αποτελεί πραγματικά σταθμό στις σχέσεις Κύπρου-Ομάν, θα ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειες για ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας. Τον διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το Ομάν έχει ένα στενό φίλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κύπρος θα συνεχίσει να προωθεί τις σχέσεις Ομάν-ΕΕ.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα: «Είμαι πεπεισμένος ότι η επανένωση της Κύπρου θα έχει, χωρίς καμιά αμφιβολία, ένα θετικό αντίκτυπο στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία έχει μεγάλη ανάγκη την ασφάλεια και την ευημερία. Από αυτήν την άποψη, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μου να εργαστώ ακατάπαυστα με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης βασισμένης σε μια σειρά συμφωνιών υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και όλων των Κυπρίων.  Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεσμεύομαι περισσότερο από ποτέ να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να τερματιστεί η διαίρεση και να επανενωθεί το νησί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύριος στόχος μου είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες θα είναι σωστά προετοιμασμένες και θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία προνοούν για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που θα αποκαθιστά και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων και την επιθυμία τους να ζήσουν σε μία φυσιολογική και ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα. Αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι αποδεκτοί από κοινού, έτσι ώστε η διαπραγματευτική διαδικασία να αποφέρει καρπούς.  Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα τα νόμιμα συμφέροντα και προσδοκίες του κυπριακού λαού στην ολότητά του».

Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, o Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.