4/2/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ιαπωνίας




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ιαπωνίας, με έδρα την Αθήνα, κ. Masuo Nishibayashi.



Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Nishibayashi σημείωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι η Κύπρος και η Ιαπωνία διατηρούν εξαίρετες διμερείς σχέσεις από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και πρόσθεσε ότι αποτελεί επιθυμία του η περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Εξέφρασε, επίσης, την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για τη θερμή στήριξη που πρόσφερε η Κυπριακή Κυβέρνηση στον ιαπωνικό λαό μετά τον μεγάλο σεισμό πριν από τρία χρόνια, αναφερόμενος σε πρόσκληση που έγινε σε ομάδα παιδιών από τις σεισμόπληκτες περιοχές και φιλοξενία της στην Κύπρο, κάτι που έδωσε κουράγιο στα παιδιά και ενίσχυσε περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα ο νέος Πρέσβης είπε ότι η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα συνεχίσει να συμβάλλει στις προσπάθειες για μια ειρηνική και βιώσιμη λύση ως μέλος τόσο των G8 όσο και των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου ο λαός της Κύπρου να μπορέσει να ζήσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Τέλος, εξέφρασε ευχές για ειρήνη και ευημερία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον νέο Πρέσβη για τον διορισμό του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Κυβέρνησή του θα συνδράμει στις προσπάθειές του για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτές υπήρξαν εξαίρετες. Χαιρέτισε την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας τον περασμένο Μάρτιο, σημειώνοντας τον ρόλο της Κύπρου ως Προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 που οδήγησε στα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αυτών των διαπραγματεύσεων. Διαβεβαίωσε, επίσης, τον κ. Nishibayashi για τη δέσμευσή του για περαιτέρω στήριξη της εν λόγω διαδικασίας μέχρι την επιτυχή κατάληξή της.

Ως ναυτιλιακές χώρες, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μοιραζόμαστε κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες, ενώ ο κοινός σεβασμός μας προς τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία οι τομείς της διεθνούς ναυτιλίας και της ενέργειας μπορούν να στηριχθούν για να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των εθνών. Προσβλέπουμε στην εποικοδομητική ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών σε αυτόν τον τομέα, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ανάπτυξη και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της αλιείας, προσθέτοντας ακόμη ότι η προοπτική ιαπωνικών επενδύσεων στην Κύπρο θα μπορούσε να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για βελτίωση των διμερών οικονομικών δεσμών.

Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η επανένωση της Κύπρου θα έχει, χωρίς καμιά αμφιβολία, ένα θετικό αντίκτυπο στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία έχει μεγάλη ανάγκη την ασφάλεια και την ευημερία. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μου να εργαστώ ακατάπαυστα με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης, βασισμένης σε μια σειρά συμφωνιών υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και η οποία θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και όλων των Κυπρίων. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεσμεύομαι περισσότερο από ποτέ να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να τερματιστεί η διαίρεση και να επανενωθεί το νησί.



Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύριος στόχος μου είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες θα είναι σωστά προετοιμασμένες και θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα οποία προνοούν για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που θα αποκαθιστά και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων και την επιθυμία τους να ζήσουν σε μία φυσιολογική και ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα. Αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι  αποδεκτοί από κοινού, έτσι ώστε η διαπραγματευτική διαδικασία να αποφέρει καρπούς. Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα τα νόμιμα συμφέροντα και προσδοκίες του κυπριακού λαού στην ολότητά του».

Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, o Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.

________________