4/2/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Ινδίας




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Ινδίας κ. Shri Ravi Bangar.



Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Bangar, αφού διαβίβασε τους χαιρετισμούς του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Ινδίας, ανέφερε ότι Κύπρος και Ινδία είναι αρχαίοι πολιτισμοί με πολυεθνικές, πολυθρησκευτικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες και αξίες, και τιμούν τα ιδεώδη της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Αυτά, τόνισε, αποτελούν τη στερεή βάση για τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και χωρών.

Ο νέος Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε, επίσης, στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Ινδία το 1962, κατά την οποία εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την ειλικρινή φιλία και τα κοινά ιδεώδη που μοιράζεται ο κυπριακός λαός με τον λαό της Ινδίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε ότι η Ινδία πάντοτε υποστήριζε την ανεξαρτησία, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι η Ινδία θα συνεχίσει τη σθεναρή της υποστήριξη προς την Κύπρο. Σημείωσε δε ότι η χώρα του παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις προσδοκίες του κυπριακού λαού. 

Αφού αναφέρθηκε στα αξιόλογα επιτεύγματα της σύγχρονης Ινδίας στον πολιτικό και αναπτυξιακό τομέα, ο κ. Bangar εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της χώρας του προς την υποστήριξη που επιδεικνύει η Κύπρος σε ζωτικά θέματα για την Ινδία στο πλαίσιο διάφορων διεθνών οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Κοινοπολιτεία, φέρνοντας ως παράδειγμα την υποψηφιότητα της Ινδίας για να καταστεί μόνιμο μέλος στο διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στην πρόοδο που πέτυχε η Κύπρος τα τελευταία 53 χρόνια με αποτέλεσμα οι πολίτες να απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο ζωής, εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, ο νέος Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παρά την οικονομική κρίση, η Κύπρος θα επανέλθει πιο δυνατή, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν με άλλες προκλήσεις.

Τέλος, ο κ. Bangar εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνέχιση της παράδοσης των υψηλού επιπέδου σχέσεων και επαφών μεταξύ Κύπρου και Ινδίας θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις στενές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τη Συμφωνία περί Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας θα επιλυθούν φιλικά μέσω διαπραγματεύσεων.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Bangar ότι τόσο η Κυβέρνησή του όσο και ο ίδιος προσωπικά θα του προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια για την εκτέλεση των καθηκόντων του.  Μιλώντας για τις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αυτές βασίζονται σε ιστορικές εμπειρίες, προσθέτοντας ότι η βρετανική αποικιοκρατία και η αμοιβαία προσήλωση στις παγκόσμιες αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, ένωσαν τους δύο λαούς και θεμελίωσαν μια γερή βάση για τη δυνατή σχέση Κύπρου-Ινδίας. Σημαντικά θεμέλια για την ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιλαμβάνουν το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Πρωθυπουργού της Ινδίας, Shri Jawaharlal Nehru, όπως επίσης και η κοινή ιδιότητα μέλους και η ενεργός συμμετοχή και συνεργασία στην Κοινοπολιτεία, στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι αρετές που πηγάζουν από τη φιλία των δύο χωρών, τους προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουν, εξερευνώντας νέους τομείς συνεργασίας. Αριθμός διμερών συμφωνιών, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να οριστικοποιηθούν και να υπογραφούν και άλλες να εφαρμοστούν στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης. Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυβέρνησή του προσβλέπει στη θετική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή του κειμένου για μια νέα αναθεωρημένη Συμφωνία περί Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και τόνισε ότι οι όποιες διαφορές και αν προέκυψαν, δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιτραπεί να επισκιάσουν την ομαλή ανάπτυξη της διμερούς μας σχέσης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον νέο Ύπατο Αρμοστή για την άοκνη προσπάθεια της Κυβέρνησης της χώρας του και του λαού της Ινδίας να θριαμβεύσει η δημοκρατία και να επικρατήσει η δικαιοσύνη, παρά τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει. 

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η επανένωση της Κύπρου θα έχει, χωρίς καμιά αμφιβολία, ένα θετικό αντίκτυπο στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η οποία έχει μεγάλη ανάγκη την ασφάλεια και την ευημερία. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μου να εργαστώ ακατάπαυστα με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης βασισμένης σε μια σειρά συμφωνιών υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών η οποία θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και όλων των Κυπρίων. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεσμεύομαι περισσότερο από ποτέ να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να τερματιστεί η διαίρεση και να επανενωθεί το νησί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύριος στόχος μου είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες θα είναι σωστά προετοιμασμένες και θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία προνοούν για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που θα αποκαθιστά και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων και την επιθυμία τους να ζήσουν σε μία φυσιολογική και ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα. Αυτοί οι στόχοι πρέπει να αποδεκτοί από κοινού έτσι ώστε η διαπραγματευτική διαδικασία να αποφέρει καρπούς. Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα τα νόμιμα συμφέροντα και προσδοκίες του κυπριακού λαού στην ολότητά του».

Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, o Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.


_______________