4/2/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε το νέο Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Κύπρο


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, δέχθηκε σήμερα το νέο Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Κύπρο (με έδρα την Αθήνα) κ. Masuo Nishibayashi, με την ευκαιρία της επίδοσης των διαπιστευτηρίων του κ. Nishibayashi.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές εξήραν τις φιλικές σχέσεις Κύπρου – Ιαπωνίας και εξέφρασαν τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή τους, τόσο στον κοινοβουλευτικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα δε τον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα. Ο Ιάπωνας Πρέσβης σημείωσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για τον Ιαπωνικό λαό και επομένως υπάρχει μεγάλο περιθώριο προώθησής των τουριστικών σχέσεων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Nishibayashi για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για ανάκαμψη της οικονομίας. Ο Ιάπωνας Πρέσβης συνεχάρη την Κύπρο για την επίτευξη προόδου στο συγκεκριμένο τομέα και σε σύντομο, όπως τόνισε, χρονικό διάστημα.

Ο κ. Ομήρου προέβη, εξάλλου, σε σύντομη ενημέρωση για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς για επίλυση του προβλήματος στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ είναι διαρκής. Τόνισε ταυτόχρονα πως είναι σαφές ότι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού διακόπηκαν από την τουρκική πλευρά όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε επίσης την δυσαρέσκειά του αναφορικά με τις επαναλαμβανόμενες απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, δικαιωμάτων που, όπως υπογράμμισε, κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο.
Ο κ. Nishibayashi επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ευχήθηκε οι απευθείας συνομιλίες να έχουν σύντομα επιτυχή έκβαση.