20/1/14

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ







Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.



Στο επίκεντρο των συζητήσεων του ΣΕΥ ήταν οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, με έμφαση  στην κρίση στη Συρία και τις περιφερειακές επιπτώσεις της, και στην κατάσταση στην Αίγυπτο.  Άλλα θέματα συζήτησης ήταν η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η εμπλοκή της ΕΕ στο Αφγανιστάν, καθώς και η κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, για την οποία υιοθετήθηκε απόφαση για ανάπτυξη αποστολής διαχείρισης κρίσεως στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).  Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 27-28 Ιανουαρίου 2014.

Στη διάρκεια συζήτησης για την κρίση στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου για επίτευξη πολιτικής λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γενεύη ΙΙ θα έχει επιτυχή κατάληξη.  Παράλληλα, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα, με την έμπρακτη συνεισφορά της Κύπρου, για καταστροφή των χημικών όπλων φαίνεται να οδεύουν προς επιτυχή κατάληξη. 

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Λίβανο, ο κ. Κασουλίδης, αφού υποστήριξε εκ νέου την ανάγκη για ενεργό εμπλοκή και στήριξη από την ΕΕ, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα σχηματιστεί Κυβέρνηση, έτσι ώστε η χώρα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει εξαιτίας της κρίσης στη Συρία.

Αναφορικά με την Αίγυπτο, ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την έγκριση Συντάγματος στο πρόσφατο δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την πολιτική μετάλλαξη και τον εκδημοκρατισμό της χώρας.  Καλωσορίζοντας τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Υπατης Εκπροσώπου Catherine Ashton, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να εκφράζει την ενεργό στήριξή της προς τις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες στη χώρα, οι οποίες αποτελούν ακόμη ένα βήμα στην επιτυχή εφαρμογή του Οδικού Χάρτη.   

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τη Γαλλία για την πρωτοβουλία της, σημειώνοντας ότι με την ανάπτυξη αποστολής ΚΠΑΑ θα ενισχυθούν οι προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για σταθεροποίηση στη χώρα, αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη γεωγραφική εγγύτητα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης και περαιτέρω ανάπτυξης της στρατηγικής τους σχέσης.  Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, στη συνέχεια, ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε την ενίσχυση του διαλόγου στους τομείς όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα και δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας. Η ενίσχυση των σχέσεων στους εν λόγω τομείς, πρόσθεσε, θα αποτελέσει μέσο διευκόλυνσης του διαλόγου και στους πιο προβληματικούς και δύσκολους τομείς.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία προώθησης της κινητικότητας και της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων, η οποία θα επιτρέψει τις ανθρώπινες επαφές και την ομαλοποίηση των σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών.  

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.  Στη συνάντηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς αλληλοενημέρωσης μεταξύ των δύο Υπουργών, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά από τις επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο και του κ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον.

_____________