20/1/14

Συνεχίζονται οι εργασίες της 8ης Γενικής Συνέλευσης της ΚΣΜ στη Μασσαλία






Άρχισαν και συνεχίζονται σήμερα στη Μασσαλία οι εργασίες της 8ης Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ). Στη Συνέλευση συμμετέχει τριμελής αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Νίκο Τορναρίτη, κ. Άριστο Δαμιανού και κα Ρούλα Μαυρονικόλα.



Τη Γενική Συνέλευση χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, κατά την έναρξη των εργασιών,  ο Πρόεδρος της  Γαλλικής  Εθνοσυνέλευσης  κ.  Claude  Bartolone,  ο  Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας κ. JeanPierre Bel και ο Πρόεδρος της ΚΣΜ, Ιταλός Γερουσιαστής κ. Francesco Amoruso. 

Στη σημερινή συνεδρία, παρουσιάστηκαν δραστηριότητες των Ειδικών Ομάδων Εργασίας, οι οποίες λειτουργούν στo πλαίσιo της Πρώτης και Δεύτερης Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΜ.  Οι Κύπριοι Βουλευτές συμμετείχαν σε όλες τις σχετικές συζητήσεις και τις διαδικασίες έγκρισης των σχετικών κειμένων.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε έκθεση για τις τελευταίες εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.  Η έκθεση χαιρετίζει την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σημειώνει ενέργειες που εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία και καλεί τα δύο μέρη να επιδείξουν καλή θέληση για την εξεύρεση λύσης δύο κρατών. Η έκθεση σημειώνει παράλληλα τα διάφορα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, που δημιουργεί η έκρυθμη κατάσταση στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης και τα δημοκρατικά ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί στη μεταβατική αυτή φάση στο εσωτερικό των εν λόγω χωρών.  Σε σχετικό Ψήφισμα, που ενέκρινε η ΚΣΜ, καλούνται τα αντιμαχόμενα μέρη στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης να απέχουν από πράξεις βίας, ενώ προτρέπονται τα Κοινοβούλια μέλη της ΚΣΜ να προωθήσουν πολιτικές περιφερειακής συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, με στόχο την απάμβλυνση των κοινωνικών προβλημάτων των χωρών αυτών. Επαναλαμβάνεται δε η στήριξη της ΚΣΜ στις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία, μέσα από τη Διάσκεψη της Γενεύης ΙΙ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Άλλη έκθεση αναφέρεται στις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες της διαφθοράς, με έμφαση στα κράτη της Μεσογείου, όπου, όπως σημειώνεται, το φαινόμενο παρουσιάζεται πιο έντονα, ενώ επισημαίνεται σειρά παραγόντων που συνδέουν την αύξηση των επιπέδων διαφθοράς στις κοινωνίες και τα πολιτικά συστήματα με μεγάλα δημοκρατικά ελλείμματα και κυρίως έλλειψη διαφάνειας.  Υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο της διαφθοράς αποτελεί οικονομική πληγή για τα κράτη της Μεσογείου, καθώς και τροχοπέδη για την θεμελίωση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, η ΚΣΜ καλεί τα κράτη μέλη της να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη του φαινομένου.

Στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής για την Οικονομική, Κοινωνική και Περιβαλλοντική Συνεργασία, εγκρίθηκε επίσης έκθεση και ψήφισμα, που αναφέρονται στη δράση του Πάνελ της ΚΣΜ για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις στη Μεσόγειο και θέτουν ως στόχο τη συμπερίληψη της δημιουργίας θέσεων εργασίας ανάμεσα στις προτεραιότητες της ΚΣΜ.

Εγκρίθηκαν επίσης έκθεση και ψήφισμα, με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Προοπτικές για τη Μεσόγειο μετά τη Ντόχα και τη Βαρσοβία», όπου διατυπώθηκε έντονη ανησυχία για τα ακραία φυσικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή και για τις συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον της Μεσογείου, ιδιαίτερα όσον αφορά στους περιορισμένους υδάτινους πόρους, με άμεσα αποτελέσματα στους παραγωγικούς τομείς των επηρεαζόμενων χωρών. Στο Ψήφισμα, επαναβεβαιώνεται επίσης η δέσμευση της Συνέλευσης στους στόχους που θέτει η Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και καλούνται όλα τα κράτη μέλη της ΚΣΜ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές καθορίζονται στη Σύμβαση. 
           
__________________