20/1/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε δημοσίευμα




Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» υπό τον τίτλο «Απέλασαν Ελλαδίτη και τιμωρούν τα παιδιά του», ο Υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα πιο κάτω:


«Σύμφωνα με τα αρχεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, ο Ελλαδίτης   Νικόλαος Κύρκος βρισκόταν στη Δημοκρατία από το 1995 και εργαζόταν το περισσότερο διάστημα στην εταιρεία του Ομίλου Λαϊκού Διανομέως Λτδ. Αυτός εξασφάλισε Βεβαίωση Εγγραφής ως Ευρωπαίος Πολίτης στις 9/4/2010. Είναι παντρεμένος με την Ε/Κ Σόνια Κύρκου από το 1995 και έχουν αποκτήσει μαζί δυο παιδιά.

Στις 17/1/2011 ο κ. Κύρκος καταδικάστηκε σε επταετή ποινή φυλάκισης για παράνομη κατοχή και εμπορία ναρκωτικών και ως εκ τούτου αυτός κρίθηκε ότι αποτελεί ενεστώσα και πραγματική απειλή για τη δημόσια τάξη της Δημοκρατίας. Με βάση αυτά τα δεδομένα η Βεβαίωση Εγγραφής που κατείχε ακυρώθηκε στις 8/7/2013, και αίτημα για Πιστοποιητικό Μόνιμης Διαμονής απορρίφθηκε.

Ο κ. Κύρκος επέλεξε στις 26/8/2013 να επωφεληθεί της χάριτος που χορηγήθηκε σε αυτόν στις 5/3/2013 από τον νεοεκλεγέντα τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της εγκατάστασής του στα καθήκοντά του,   υπό τον όρο της απέλασης και ως εκ τούτου αποφυλακίστηκε την ίδια ημερομηνία δηλ. 26/8/2013 αφού εναντίον του εκδόθηκαν επίσης την ίδια ημερομηνία διατάγματα απέλασης/κράτησης.

Στις 28/8/2013 απελάθηκε στην Ελλάδα. Τα στοιχεία του τοποθετήθηκαν στον κατάλογο απαγορευμένων μεταναστών και του επιβλήθηκε επίσης απαγόρευση επανεισόδου στη Δημοκρατία για δέκα χρόνια.

Τονίζεται συναφώς ότι ο ίδιος επέλεξε να κάνει χρήση της προεδρικής χάριτος γνωρίζοντας ότι η εν λόγω χάρη τελούσε υπό τον όρο της απέλασης, προφανώς για άμεση αποφυλάκισή του, διαφορετικά αυτός θα συνέχιζε τώρα να εκτίει την επταετή   ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί στις 17/1/2011.

Τονίζεται περαιτέρω ότι η εν λόγω προεδρική χάρη του χορηγήθηκε και υπό τον πρόσθετο όρο ότι σε περίπτωση που αυτός επιστρέψει στη Δημοκρατία οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του υπολοίπου μέρους της ποινής του θα συλληφθεί και θα φυλακιστεί για να εκτίσει το υπόλοιπο μέρος της εν λόγω ποινής.

Με βάση τα ανωτέρω ο Υπουργός Εσωτερικών θα εξετάσει αίτημα επανεισόδου του κ. Κύρκου στη Δημοκρατία μετά την εκπνοή της ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε, εκτός εάν ο ίδιος επιθυμεί να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στις φυλακές της Δημοκρατίας».