3/12/13

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την προστασία των νυχτερίδων μέσω του έργου ICOSTACY



Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες εργασίες για τα είδη χειρόπτερων (νυχτερίδων) της Κύπρου που απειλούνται, στο πλαίσιο του έργου LIFE Φύση με ακρωνύμιο ICOSTACY, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 50%. Συντονιστής δικαιούχος του έργου είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.



Οι εργασίες περιλάμβαναν επισκευές εγκαταλελειμμένων κτηρίων και στοών ορυχείων, έτσι ώστε τα υπό μελέτη δεκαπέντε είδη νυχτερίδων της Κύπρου να μπορούν να βρουν καταφύγιο σε αυτά (προστασία από τους θηρευτές και δημιουργία κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης).

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της παραπάνω δράσης επιλέχθηκαν μετά από συστηματική παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων, δεκατρία παλιά κτήρια και πέντε στοές ορυχείων, σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Κύπρου. Οι επισκευαστικές εργασίες αφορούσαν κλείσιμο παραθύρων και πορτών αφήνοντας ειδικά ανοίγματα για να εισέρχονται τα είδη, τοποθέτηση θερμοπαγίδων και τεχνητών ξύλινων φωλιών για νυχτερίδες (bat boxes), υποστύλωση και καθαρισμό των στοών ορυχείων, καθώς και τοποθέτηση ειδικών μεταλλικών κλωβών στις εισόδους τους. Τέλος, κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν περιφράξεις και μπάρες ελέγχου πρόσβασης στις στοές και τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες σχετικά με τους στόχους της δράσης.

Για την αύξηση της διαθεσιμότητας τροφής της αιγυπτιακής νυχτερίδας, γνωστής ως νυχτοπάππαρος, η οποία αποτελεί το μοναδικό είδος νυχτερίδας στην Κύπρο που τρέφεται με φρούτα, δημιουργήθηκε φυτεία οπωροφόρων δέντρων στην περιοχή Μάμμαρι.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του έργου ICOSTACY είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.icostacy.gov.cy.

______________