3/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε εκπροσώπους του ΚΕΒΕ και του CIPA






Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, εκπροσώπους του ΚΕΒΕ και του CIPA, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω.



Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το θέμα της συνάντησης ήταν πώς μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα, από επιχειρηματικής πλευράς, τις προεδρικές αποστολές στο εξωτερικό. Η πρώτη χρονικά προεδρική αποστολή στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Ιανουαρίου στο Κατάρ, ενώ θα ακολουθήσουν, μάλλον εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ομάν, στην Κίνα και ίσως πιο αργά στη Ρωσία.

Ο CIPA μαζί με το ΚΕΒΕ θα συνεργαστούμε πάνω σε αυτά τα θέματα για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τις επισκέψεις αυτές στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του CIPA κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν ο καλύτερος συντονισμός για μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες αποστολές στο εξωτερικό, για προβολή των διαφόρων έργων, καθώς και για τη διοργάνωση Ημέρας Κύπρου, παράλληλα με τις αποστολές αυτές».

Σε ερώτηση κατά πόσον έχουν χαραχθεί κατευθυντήριες γραμμές για να δοθούν κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι «παράλληλα με έργα του ιδιωτικού τομέα, θα προβληθούν και έργα του δημοσίου, τα οποία χρειάζονται επενδυτές. Η Κυβέρνηση θα αποφασίσει εντός των ημερών τη διαδικασία με την οποία θα προβληθούν αυτά τα έργα, για να μπορούν να γίνονται κάποιες συμφωνίες χωρίς πολλή γραφειοκρατία, ίσως με μια κυβερνητική ομάδα που να αποτελείται από τη Γενική Ελέγκτρια και τη Γενική Λογίστρια του κράτους. Δηλαδή, να μπορούν ενδεχομένως να γίνονται απευθείας διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για κάποια έργα του δημοσίου, καθώς οι διαδικασίες των προσφορών είναι χρονοβόρες».

Σε ερώτηση αν στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων για προσέλκυση ξένων επενδυτών, βρίσκεται και η δημιουργία του τερματικού για το φυσικό αέριο, ο κ. Πηλείδης είπε πως δεν συζητήθηκε συγκεκριμένα σήμερα το θέμα του τερματικού. Πρόσθεσε ότι «σίγουρα, όμως, όλες οι επενδύσεις που έχουν σχέση με την ενέργεια θα είναι στο προσκήνιο με αυτές τις χώρες».

Πρόσθεσε ότι μεγάλη σημασία θα έχουν διακρατικές συμφωνίες που θα καλύψουν το κενό που υπάρχει αυτήν τη στιγμή λόγω του γεγονότος ότι οι τραπεζικές εγγυήσεις για μεγάλα έργα στο εξωτερικό δεν γίνονται αποδεκτές. «Θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση σε αυτό το θέμα ούτως ώστε οι μεγάλες κυπριακές κατασκευαστικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα, να μπορούν να βρουν έργα στο εξωτερικό όπως έγινε και μετά το 1974 ώστε να εργοδοτηθεί κόσμος», είπε.

Ερωτηθείς για τα έργα στο εξωτερικό, για τα οποία θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε συμφωνίες κυπριακές εταιρείες, ο κ. Πηλείδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που θα φιλοξενήσει το Κατάρ, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, και για τα οποία διάφορες εταιρείες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατασκευή των έργων.
Πρόσθεσε ότι τα έργα στην Κύπρο, τα οποία μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, είναι πάρα πολλά και ανέφερε ενδεικτικά τις μαρίνες, τα γήπεδα γκολ και τα θεματικά πάρκα.

___________