6/12/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες



Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος συμμετείχε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλάμβανε σειρά θεμάτων που αφορούσαν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, με κυριότερα αυτά της μετανάστευσης, του ασύλου και της διαχείρισης συνόρων.



Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα προβλήματα που απορρέουν από καταχρήσεις στο θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Χάσικος  ανέφερε ότι στηρίζει τη διατήρηση και ενίσχυση της ελεύθερης διακίνησης ατόμων που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και αρχή της Ένωσης.  Οι καταχρήσεις που παρατηρούνται, πρόσθεσε, θα μπορούσαν, μέσω μιας κοινής προσπάθειας, να αντιμετωπιστούν τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά.  Ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα των εικονικών γάμων και της χρήσης πλαστών εγγράφων που, όπως ανέφερε, επιφέρουν πρόσθετο διοικητικό κόστος δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε πολλά κράτη μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.  Η πάταξη του φαινομένου αυτού, όχι μόνο θα αποβεί προς όφελος των επηρεαζόμενων κρατών μελών, αλλά θα λειτουργήσει ευνοϊκά και προς τη θωράκιση του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης γενικότερα, κατέληξε ο κ. Χάσικος.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, οι ‘28’ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση και τους στόχους της Ομάδας Δράσης για τη Μεσόγειο, όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2013.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της επιτήρησης των συνόρων και λήψης μέτρων για αποφυγή της απώλειας ζωών στη θάλασσα ως αποτέλεσμα της παράνομης μετανάστευσης.   Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, για ακόμη μία φορά, τη σημασία όπως η ΕΕ προχωρήσει σε αποφασιστική, κοινή, αντιμετώπιση του θέματος η οποία να βασίζεται στη σφαιρική προσέγγιση της μετανάστευσης αλλά και στην αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών.  Ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε, στη συνέχεια, ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου οι κίνδυνοι από τις μεταναστευτικές ροές είναι, όπως είπε, προφανείς.  Ο κ. Χάσικος τόνισε ότι τα όποια μέτρα εφαρμοστούν δεν θα πρέπει να οδηγούν σε δημιουργία πόλων έλξης, που με τη σειρά τους θα αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας ζωών. Παράλληλα, είπε ότι οι δράσεις και οι επιχειρήσεις που θα συμφωνηθούν, θα πρέπει να είναι σε πλήρη συνεργασία με τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη, να βασίζονται σε αναλύσεις κινδύνου και να μη δημιουργούν με οποιονδήποτε τρόπο επιπρόσθετο κόστος, τόσο οικονομικό όσο και διοικητικό, ιδιαίτερα σε σχέση με τα κράτη μέλη που ήδη αντιμετωπίζουν δυσανάλογες πιέσεις.  Καταλήγοντας, ο κ. Χάσικος υπογράμμισε την ανάγκη όπως δοθεί περισσότερη έμφαση και στο ρόλο της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία με την εν λόγω χώρα για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ως «κομβικής σημασίας» για την Ένωση.  

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χάσικος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, είχαν κοινή συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας κ. Γιάννη Μιχελάκη, κατά την οποία συζήτησαν θέματα που άπτονται της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

___________