6/12/13

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού απηύθυνε χαιρετισμό στο Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ενέργειας

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης απηύθυνε χαιρετισμό στο 24ο Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ενέργειας, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Ο κ. Λακκοτρύπης, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους, ανέφερε ότι η Χάρτα Ενέργειας από τις αρχές του ’90 που εμφανίστηκε ως διακήρυξη πολιτικής θέλησης για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, αποτελεί σήμερα ένα νομικά δεσμευτικό πολυμερές όργανο το οποίο συμβάλλει στην ασφάλεια και προώθηση των ενεργειακών επενδύσεων. Αυτές οι επενδύσεις, συνέχισε ο κ. Υπουργός, γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές για την Κύπρο που αποτελεί μια απομονωμένη αγορά ενέργειας στο νοτιοανατολικό μέρος της Ευρώπης.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, εκτός από νομικές συμφωνίες με τους γείτονες μας συνεπάγονται και ευρείας κλίμακας υποδομές τόσο για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των μεγάλων ποσοτήτων πόρων όσο και για την παράδοση τους προς χρήση στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Στον κατάλογο έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνέχισε ο κ. Λακκοτρύπης, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα έργων που ονομάζεται «Ευρασιατική Σύνδεση» και θα ενώνει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ πρόσθετα, ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει τις υπεράκτιες πλατφόρμες μας με την Ελλάδα θα εξυπηρετεί ως μια απευθείας, σταθερή ροή εφοδιασμού προς την ευρωπαϊκή αγορά. Ο τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με το έργο «Mediterranean Gas Storage», είπε ο κ. Υπουργός, θα μας επιτρέψουν να προμηθεύουμε φυσικό αέριο σε πολλά τερματικά στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Τέλος, ο Υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι με την αυξανόμενη αλληλεξάρτηση μεταξύ των χωρών που εξάγουν, μεταφέρουν και εισάγουν ενέργεια, αναμφίβολα, νομικά πλαίσια όπως η Συνθήκη για τη Χάρτα Ενέργειας καθίστανται ζωτικά για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού και για τον μετριασμό του επενδυτικού ρίσκου στον τομέα της ενέργειας.