3/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε εκπροσώπους κρατικών και ιδιωτικών οικονομικών φορέων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, εκπρόσωπους από διάφορους αρμόδιους φορείς του κρατικού και ιδιωτικού τομέα, για συζήτηση και συντονισμό θεμάτων που άπτονται της οικονομίας, με αφορμή και την πρόσφατη Έκθεση του  Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).




Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστος Πατσαλίδης και εκπρόσωποι του Φόρου Εισοδήματος, της ΜΟΚΑΣ, του ΣΕΛΚ, της Κεντρικής Τράπεζας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) κ. Ιωάννης Χαριλάου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει γίνει σήμερα αυτή η σύσκεψη, με σκοπό να αποφασίσουμε από κοινού, κράτος και ιδιωτικός τομέας, τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις, οι οποίες είναι μπροστά μας, πάντοτε με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάκτησης της αξιοπιστίας της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Έχει γίνει μια πολύ καλή συζήτηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των θεμάτων, όπως έχουν προκύψει από τα αποτελέσματα του παγκοσμίου Φόρουμ του ΟΟΣΑ το οποίο έχει κατηγοριοποιήσει την Κύπρο σε χαμηλά επίπεδα και έχουν παρθεί πάρα πολύ σοβαρές αποφάσεις.

Η πρώτη απόφαση που έχει ληφθεί είναι η ολοκλήρωση ενός σχεδίου δράσης που βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας μεταξύ κυβερνητικού και ιδιωτικού τομέα και το οποίο την ερχόμενη Παρασκευή θα ολοκληρωθεί και μέσω αυτού του σχεδίου θα γίνουν όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αντιστραφεί το κλίμα σε ό,τι αφορά τα θέματα του ΟΟΣΑ.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που έχουν προκύψει και αναφέρονται σε πιθανή εισδοχή της Κύπρου σε οποιαδήποτε μαύρη λίστα άλλων χωρών και συγκεκριμένα της Ρωσίας, όπως έχει αναφερθεί, έχουν παρθεί αποφάσεις για το πώς το θέμα θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο και τις καλύτερες ενέργειες. Επίσης, για να αποδείξουμε ως Κύπρος ότι προχωρούμε πολύ σωστά και δημιουργούμε τις συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν για την ανταλλαγή πληροφοριών, έχει αποφασιστεί όπως υπογράψουμε Σύμβαση με διεθνή Οργανισμό που να ασχολείται με τη Συνθήκη Αμοιβαίας Ανταλλαγής Πληροφοριών φορολογικών θεμάτων και που μέλη του (Οργανισμού) είναι πέραν των 60 χωρών».

Πρόσθεσε πως είναι ξεκάθαρο ότι για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας και να βάλουμε ξανά την Κύπρο στον χάρτη ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, θα πρέπει να κάνουμε όλες αυτές τις τομές.

«Προσπαθούμε να διορθώσουμε οποιεσδήποτε στρεβλώσεις υπάρχουν και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το κάνει και απόδειξη αυτού είναι η σημερινή συνάντηση με πρωτοβουλία του Προέδρου», κατέληξε ο κ. Χαριλάου.


--------------------