4/12/13

Δημόσια διαβούλευση στο Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου και συνεργασία με τις γύρω χώρες»






Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης κήρυξε σήμερα την έναρξη της 1ης Δημόσιας Διαβούλευσης του Υπουργείου Εξωτερικών με την Κοινωνία των Πολιτών, με θέμα «Ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου και συνεργασία με τις γύρω χώρες».

Η συνάντηση, που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης με σκοπό την ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής του πολίτη στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θεσμοθέτησε την 4η Δεκεμβρίου, ως «Ημέρα Δημόσιας Διαβούλευσης» για όλα τα Υπουργεία.

Στη σημερινή Δημόσια Διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αρμόδιοι για θέματα ενέργειας και Περιβάλλοντος, φοιτητές και ακαδημαϊκοί από ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου, καθώς και εκπρόσωποι των Συντεχνιών και των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Ο Υπουργός Εξωτερικών, σε σύντομη παρέμβασή του, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις γεωστρατηγικές πτυχές του θέματος, σημειώνοντας τη δυνατότητα και προοπτική που προσφέρει το φυσικό αέριο στην Κύπρο για ενίσχυση του ρόλου της στην περιοχή. Εξήρε επίσης τη σημασία, αλλά και τη χρησιμότητα των ενεργειακών πόρων στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας των χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους επί συγκεκριμένων ζητημάτων και πτυχών που εμπίπτουν στο θέμα της Δημόσιας Διαβούλευσης. Μεταξύ άλλων, οι πολίτες εξέφρασαν τη μεγάλη τους ικανοποίησή για την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για έναρξη του θεσμοθετημένου αυτού διαλόγου και δήλωσαν την ετοιμότητά τους για συνέχιση της συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών σε όλους τους τομείς.

Την πρόθεση του για συνέχιση του εποικοδομητικού αυτού διαλόγου με την Κοινωνία των Πολιτών εξέφρασε και το Υπουργείο Εξωτερικών, διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία που εγκαινιάστηκε σήμερα θα έχει σύντομα συνέχεια, αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών στη στήριξη και υποβοήθηση του ρόλου που έχει να επιτελέσει το κράτος και ειδικά η Κύπρος σε μια περιοχή γεμάτη προοπτικές και προκλήσεις.
___________