4/12/13

Δημόσια διαβούλευση του Υπουργού Δικαιοσύνης με θέμα τη Συμμετοχή των Γυναικών στη Δημόσια και Πολιτική Ζωή





Μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ενθάρρυνση  της συμμετοχικής Δημοκρατίας και της ενεργούς συμμετοχής του πολίτη και ειδικότερα των νέων, με την εισήγηση του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο θεσμοθέτησε την 4η Δεκεμβρίου, ως «Ημέρα Δημόσιας Διαβούλευσης».



Στα πλαίσια της Ημέρας αυτής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, προσκάλεσε τις γυναικείες οργανώσεις, τα πολιτικά κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε συζήτηση με θέμα τη Συμμετοχή της Γυναίκας στην Πολιτική και Δημόσια Ζωή – Ευρωεκλογές  2014.

Κατά τη δημόσια διαβούλευση βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

·         Η υιοθέτηση θετικών δράσεων, περιλαμβανομένων και νομοθετικών μέτρων.
·         Η εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τη διάσταση του φύλου που απευθύνονται στην κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
·         Η λήψη μέτρων για την ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή των γυναικών στην πολιτική ζωή και στις εκλογές.
·         Η παρέμβαση στα ΜΜΕ με σκοπό την πραγματική παραχώρηση ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, σωστών μηνυμάτων, ενημερωτικές εκπομπές, τηλεοπτικές παρεμβολές.
·         Η παρέμβαση στα κόμματα για υιοθέτηση ποσοστώσεων ή πραγματική συμμετοχή γυναικών στα συλλογικά όργανα και ψηφοδέλτια.
·         Δημόσιος διάλογος, εκστρατείες διαφώτισης, εκδηλώσεις.
·         Συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών.
·         Συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των δημόσιων εταιρειών.

Απαιτείται η εφαρμογή πολιτικών, μέτρων και πρακτικών σε όλους τους τομείς παρεμβάσεων όπως είναι η οικονομική ζωή, η ίση συμμετοχή και εκπροσώπηση, τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα και ο ρόλος και τα στερεότυπα ανδρών και γυναικών.

Οι απόψεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση θα αξιολογηθούν και θα εξεταστούν για αξιοποίηση στη χάραξη πολιτικής και την προώθηση σχετικών δράσεων.

____________