28/11/13

Παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες




Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου κατά τη δική της παρέμβαση χθες στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλες ενημέρωσε για την κατάσταση και τα μέτρα που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. 



Η κα Αιμιλιανίδου επισήμανε ότι η Κύπρος, συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών στα οποία παρατηρήθηκε αλματώδης αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα της ανεργίας ανάμεσα στους νέους, και τόνισε ότι «προετοιμαζόμαστε για την έγκαιρη υλοποίηση της Σύστασης για την Εγγύηση για τη Νεολαία με στόχο την υποβολή του σχετικού Σχεδίου Δράσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013, στο οποίο η προσπάθεια μας θα είναι να περιληφθούν μέτρα βιώσιμα, τα οποία να δημιουργούν, όπου είναι δυνατόν, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα αλλά και να διευκολύνουν, έστω και έμμεσα, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και μέτρα για  την πρακτική εξάσκηση των νέων».

Η κα Υπουργός τόνισε επίσης ότι θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2014 μέτρα για την  στήριξη της απασχόλησης άνεργων νέων πτυχιούχων και αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τοποθέτησή τους σε επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση με στόχο την απόκτηση εργασιακής πείρας. Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά στο μέτρο πρακτικής άσκησης άνεργων νέων πτυχιούχων (τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) αυτό έχει εφαρμοστεί σε πρώτη φάση το 2013 με πολύ ενθαρρυντικά  αποτελέσματα, με απασχόληση μέχρι στιγμής 2.500 νέων. 

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επισήμανε παράλληλα ότι «θεωρούμε απαραίτητο, τα μέτρα που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο να συνδυαστούν με μέτρα που στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας ικανοποιητικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας, για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και οριστικά η ανεργία και να δοθεί πραγματική προοπτική στους νέους».

«Στόχος μας», συνέχισε η κα Αιμιλιανίδου, «είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχουν νέοι τομείς για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύοντας στην ψηφιακή οικονομία, στην καινοτομία και στην πράσινη οικονομία. Μια εξίσου σημαντική προτεραιότητα για την Κύπρο, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, είναι η μείωση της φτώχειας και ο εκσυγχρονισμός της κοινωνικής προστασίας», πρόσθεσε η Υπουργός.

«Εργαζόμαστε εντατικά για την μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος προνοίας ώστε να εξορθολογιστεί και να γίνει πιο στοχευμένο», συνέχισε και εξήγησε ότι η βάση της νέας πολιτικής, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2014, είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο θα διασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής προστασίας και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες. Δικαιούχοι θα είναι όλοι όσων τα εισοδήματα βρίσκονται κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανεξαρτήτως εάν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από την εργασία ή αν είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι ή αυτοεργοδοτούμενοι.

Καταληκτικά, η κα Αιμιλιανίδου ζήτησε τη στήριξη του Κολλεγίου των Επιτρόπων ώστε να υλοποιηθούν όλοι οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την απασχόληση και την ένταξη σε εργασία των ανέργων μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τεχνική βοήθεια σε θέματα καλών πρακτικών, που ήδη εφαρμόζονται σε άλλα κράτη μέλη.

___________________