7/11/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε τις ετήσιες εκθέσεις της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας κ. Ανδρέα Σπυριδάκι, ο οποίος του επέδωσε τις εκθέσεις της Αρχής για τα έτη 2011 και 2012.


Κατά την παραλαβή των εκθέσεων ο κ. Ομήρου είπε: «Είναι πολύ σημαντικός αυτός ο θεσμός για την προάσπιση του κράτους δικαίου αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ και όχι μόνο. Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι θεμελιώδους σημασίας για την ορθή λειτουργία του πολιτεύματος. Ζώντας σε μια χώρα όπου υπάρχει μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα τουρκικά στρατεύματα, έχουμε υποχρέωση να είμαστε υπόδειγμα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών». Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε επίσης την ευαρέσκεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για το έργο το οποίο επιτελεί η Αρχή.
Από πλευράς του ο κ. Σπυριδάκης είπε: «Η ίδρυση της Αρχής αποτελεί μια τις εισηγήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ανάγκη ύπαρξης ενός ανεξάρτητου οργανισμού ελέγχου των παραπόνων που υποβάλλονται από τους πολίτες εναντίον της Αστυνομίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέματα δωροδοκίας, δολοπλοκίας και διαφθοράς και κακοποιήσεων. Η Αρχή έχει το δικαίωμα, μετά από πρόσφατη νομοθεσία, αυτεπάγγελτης διερεύνησης παραπόνων που περιέρχονται στην αντίληψή της με οποιονδήποτε τρόπο».