12/11/13

Ο βουλευτής κ. Α. Φακοντής συμμετείχε στη Συνάντηση Προέδρων των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ





Ολοκληρώθηκαν χθες στο Βίλνιους οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), την οποία φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Λιθουανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη Συνάντηση, τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέας Φακοντής.  



Στα πλαίσια συζήτησης με θέμα την προώθηση της νεανικής απασχόλησης, ο κ. Φακοντής αναφέρθηκε στις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που επέφερε στην Κύπρο το σκληρό, όπως τόνισε, πρόγραμμα προσαρμογής, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο. Η Κύπρος, επισήμανε ο κ. Φακοντής, αποτελεί το κράτος μέλος της ΕΕ με τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας κατά το 2013, ενώ οι νέοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα όσον αφορά στην αναζήτηση εργασίας. Ο κ. Φακοντής αναφέρθηκε στα Σχέδια που εφαρμόζονται στην Κύπρο, με στόχο την απόκτηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων και επαγγελματικής πείρας για τους νέους πτυχιούχους και τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας. Σημείωσε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται σύντομα να εφαρμόσει το Σχέδιο «Εγγύηση για τη Νεολαία», το οποίο ναι μεν θα δώσει ρεαλιστικές, όπως είπε, προοπτικές στους νέους, ενδεχομένως όμως αυτές οι προοπτικές να μην ανταποκρίνονται στους στόχους και τις ανάγκες τους.

Επισημαίνοντας ακόμα ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που εποπτεύει η Τρόικα στερείται κάθε κοινωνικής ευαισθησίας, ο κ. Φακοντής υπογράμμισε την απουσία αναπτυξιακών προοπτικών, αφού το πρόγραμμα διέπεται από τη λογική της μονολιθικής, όπως τη χαρακτήρισε, λιτότητας, στον τομέα των δημόσιων οικονομικών. Όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι το πλήγμα που δέχθηκε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα τον περασμένο Μάρτιο είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των δυνατοτήτων οικονομικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση και να συνεχίσουν να απασχολούν νέους.

Τονίζοντας ότι μόνο μέσω της υιοθέτησης μέτρων για προώθηση της ανάπτυξης θα μπορεί να περιοριστεί η ανεργία, τόσο στους νέους όσο  και γενικότερα, ο κ. Φακοντής χαιρέτισε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της κοινωνικής πτυχής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), με την οποία εισάγονται πέραν των οικονομικών και κοινωνικοί δείκτες. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη εφαρμογής της αναμένοντας, όπως είπε, τον χρόνο να δείξει κατά πόσο μια πραγματική κοινωνική πτυχή θα καταστήσει την ΟΝΕ πιο ισορροπημένη. Ο κ. Φακοντής ανέφερε επίσης ότι, εν αναμονή του αποτελέσματος του ελέγχου των όρων εντολής της Τρόικας, που διεξάγει η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ έχουν ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να προλάβουν τη δημιουργία μια χαμένης γενιάς στην Ευρώπη, διευκολύνοντας την κατανομή πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη στήριξη των ομολόγων του ώστε η Κύπρος να λάβει το μερίδιο που της αναλογεί.

Στα υιοθετηθέντα Συμπεράσματα της Συνάντησης εγκρίθηκε ομόφωνα τροπολογία του κ. Φακοντή, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται από τη Συνάντηση ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στο πλαίσιο προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, βρίσκονται σε αντίθεση με τον στόχο δημιουργίας μιας «έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας, με υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής», όπως προβλέπεται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020».  Ζητείται δε η αναπροσαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων για να συνάδουν με τον συγκεκριμένο στόχο. Η υιοθετηθείσα τροπολογία υπενθυμίζει ακόμα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιανουαρίου 2012, τα οποία προβλέπουν ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση θα συνεχιστούν μόνο μέσω του συνδυασμού της δημοσιονομικής εξυγίανσης και υγιών μακροοικονομικών πολιτικών, με μια ενεργό στρατηγική για την απασχόληση και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

---------------------------------