7/11/13

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου




Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου κ. Gebran Bassil, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.



Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κουγιάλης, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, σήμερα, με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου. Η συζήτηση μας περιστράφηκε γύρω από τα θέματα των υδάτινων πόρων και κυρίως μιας πρότασης από τον Λίβανο για μεταφορά νερού προς την Κύπρο. Έχουμε ορίσει τεχνική επιτροπή, η οποία στο επόμενο διάστημα θα διερευνήσει αυτή τη δυνατότητα. Θεωρώ ότι εάν καταφέρουμε να πετύχουμε αυτή την μεταφορά νερού από τον Λίβανο θα είναι πολύ ωφέλιμο.

Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι θέλουμε να μειώσουμε τα κόστη παραγωγής. Το νερό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κόστη παραγωγής για τους αγρότες μας σήμερα, και εάν θέλουμε να αναπτύξουμε τον τομέα της γεωργίας, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική, πρέπει να εξευρεθούν τρόποι και λύσεις ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αναμένω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η τεχνική επιτροπή θα εκπονήσει τις απαιτούμενες μελέτες – κυρίως τεχνικοοικονομικές – και ευελπιστώ πως σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα να ανακοινώσουμε».

Σε ερώτηση αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η πρόταση, ο κ. Υπουργός είπε ότι η τεχνική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου και από τεχνοκράτες του Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου, θα διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για τη μεταφορά νερού και θα εξετάσει την οικονομική διάσταση της πρότασης. Σημείωσε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για τη μεταφορά: είτε μέσω κατασκευής αγωγού είτε με πλοία, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν από την Ελλάδα, και θα διερευνηθεί ποια είναι η πιο συμφέρουσα μέθοδος γιατί το κόστος του νερού στη χώρα μας είναι πολύ ακριβό, οι αφαλατώσεις παράγουν πολύ ακριβά και πρέπει να δούμε πως θα μειώσουμε όλο αυτό το κόστος. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τη γεωργία, να τη θέσουμε σε επιστημονική και επαγγελματική βάση και πρέπει να της δώσουμε ώθηση, μειώνοντας το κόστος παραγωγής», τόνισε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον το νερό αυτό θα αφορά την άρδευση και την ύδρευση, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι θα εξεταστούν όλοι οι τομείς αλλά κυρίως η άρδευση. Οι αφαλατώσεις, ανέφερε, καλύπτουν τις ανάγκες σε πόσιμο νερό. Εξάλλου, σημείωσε ότι η παραγωγή νερού από τις αφαλατώσεις είναι πολύ ακριβή – στοιχίζει περίπου 1,30 ευρώ για κάθε κυβικό μέτρο που παράγουμε – και είναι ασύμφορο να τις χρησιμοποιούμε για σκοπούς γεωργίας. «Σήμερα, υπάρχουν άλλες μέθοδοι, όπως για παράδειγμα στο Ισραήλ, όπου αξιοποιείται ανακυκλωμένο νερό για γεωργικούς σκοπούς και σε πολύ χαμηλή τιμή. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και εμείς, δηλαδή την αξιοποίηση του νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, παράλληλα με όλες τις άλλες ενέργειες που κάνουμε, όπως είναι η μεταφορά νερού από τον Λίβανο για γεωργική χρήση», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι χρειάζεται περίπου ένα τρίμηνο για να διεξαχθεί η μελέτη από την τεχνική επιτροπή και ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 θα υπάρχουν αποτελέσματα και θα γνωρίζουμε εάν συμφέρει στην Κύπρο να φέρει νερό από τον Λίβανο.

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας και με άλλες γειτονικές χώρες, ο κ. Κουγιάλης είπε  ότι ο Λίβανος είναι μια πολύ κοντινή χώρα, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αναπτυξιακός οργασμός στην κατασκευή φραγμάτων. Υπάρχει υψηλή βροχόπτωση και οι Λιβάνιοι αναζητούν τρόπους διάθεσης του νερού προς τις γειτονικές τους χώρες και σε αυτό οφείλεται και η επίσκεψη του Λιβάνιου Υπουργού σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας, κατέληξε.