8/10/13

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε σε υπουργική συνάντηση για την αστάθεια των τιμών των τροφίμων, στη Ρώμη

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, συμμετείχε χθες στην υπουργική συνάντηση με θέμα την αστάθεια των τιμών των τροφίμων, που διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία στη Ρώμη (FAO), στα πλαίσια της 40ης Συνόδου της Επιτροπής για την Παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια (CFS).


Πρόκειται για την δεύτερη υπουργική συνάντηση για τις διεθνείς τιμές των τροφίμων, μετά την επιτυχία αντίστοιχης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το 2012 με αφορμή την τρίτη άνοδο των διεθνών τιμών των σιτηρών σε πέντε χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της υπουργικής συνάντησης ανταλλάχθηκαν απόψεις γύρω από τις διεθνείς επιπτώσεις της αστάθειας των τιμών των τροφίμων σε εθνικό επίπεδο και την εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών για τον χειρισμό του εν λόγω πολυδιάστατου πολιτικού προβλήματος.

Ο Υπουργός Γεωργίας σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις που προκαλεί η αστάθεια των τιμών σε χώρες που κατά κύριο λόγο ασκούν πολιτική εισαγωγών διατροφικών προïόντων, όπως η Κύπρος. Η αστάθεια των τιμών οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού και επηρεάζει άμεσα τους παραγωγούς γεωργικών προιόντων, καθιστώντας δυσχερείς τον σχεδιασμό και την πρόβλεψη.

Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν ολοκληρωμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση και μετρίαση των επιπτώσεων της αστάθειας των τιμών, προσφέροντας την απαραίτητη πληροφόρηση στους μικροκαλλιεργητές και λαμβάνοντας τα αναγκαία κοινωνικά μέτρα για τις πιο ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, ο κ. Κουγιάλης υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια των αγορών μέσω της έγκυρης πληροφόρησης σχετικά με τη ζήτηση και την προσφορά, τα αποθέματα και την προγραμματισμένη παραγωγή, με στόχο τη διαμόρφωση τιμών που θα αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα στη φυσική αγορά.