8/10/13

O Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Χάσικος εκπροσώπησε την Κύπρο σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η κρίση στη Συρία και συγκεκριμένα η ανθρωπιστική πτυχή του θέματος απασχόλησαν τους Υπουργούς Εσωτερικών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος από την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κα Catherine Ashton και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κα Cecilia Malmstrom.

Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την αποτροπή στρατιωτικής επέμβασης η οποία θα επιδείνωνε το ολοένα αυξανόμενο κύμα εκτοπισμένων από τη Συρία, ανέφερε ότι η Κύπρος λαμβάνει μέτρα για τη διαχείριση μιας ξαφνικής εισροής αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τα Ταμεία της ΕΕ και τα εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). «Σε περίπτωση που η Κύπρος αντιμετωπίσει δυσανάλογες ως προς το μέγεθος και τις δυνατότητές της πιέσεις», υπογράμμισε, «τότε θα υπάρξει ανάγκη στήριξής της, η οποία θα καλύπτει, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης, και την ανακατανομή δικαιούχων διεθνούς προστασίας».

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός της ΕΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού υπογράμμισε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των καταχρήσεων που παρατηρούνται ώστε αυτές να αντιμετωπιστούν τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά. Αναφερόμενος στην Κύπρο είπε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξημένες καταχρήσεις εκ μέρους Ευρωπαίων πολιτών και υπηκόων τρίτων χωρών, με τη μορφή τέλεσης εικονικών γάμων και τη χρησιμοποίηση πλαστών εγγράφων. «Οι καταχρήσεις που παρατηρούνται επιφέρουν πρόσθετο διοικητικό κόστος και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησε, επίσης, η πρόσφατη τραγωδία στη Λαμπεδούσα και ιδιαίτερα η επιτακτική ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποτελεσματική πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η Υπουργική Σύνοδος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Ο κ. Χάσικος εκπροσώπησε την Κύπρο στα θέματα εσωτερικών υποθέσεων και μετανάστευσης. Στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου υιοθετήθηκε Κοινή Δήλωση συνεργασίας Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης για θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων.