8/10/13

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεξέλεγκτη την τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Πρέπει να ελεγχθεί προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο σύστημα υγείας»


Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας δρ Πέτρος Πετρίδης μετά το πέρας της Συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε η Εκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το Υπουργείο Υγείας, για το έτος 2011.

Ο δρ Πετρίδης τόνισε ότι ενστερνίζεται τις θέσεις της Γενικής Ελέγκτριας ότι οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ υψηλές. Σημείωσε μάλιστα ότι το θέμα των τιμών των φαρμάκων θα συζητηθεί στην επόμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Υγείας στην Κύπρο. «Το πώς κατάφερε η Ελλάδα να έχει από τις χαμηλότερες τιμές των φαρμάκων θα είναι ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα» πρόσθεσε ο Δρ Πετρίδης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποστολής ασθενών στο εξωτερικό ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το ύψος της δαπάνης μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν της τάξης των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η μείωση της δαπάνης στον εν λόγω τομέα, σημείωσε, οφείλεται στην μετάκληση ξένων ιατρών στην Κύπρο και στη χρήση του εντύπου S2 για νοσηλεία Κυπρίων ασθενών σε νοσηλευτήρια χωρών της ΕΕ.

Επισήμανε δε ότι η μετάκληση των ξένων ιατρών ξεκίνησε το 2010, ενισχύθηκε το 2011 και επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο στη συνέχεια καθώς εξασφαλίστηκε συνεργασία με ιατρούς πολλών χωρών, ακόμη και από την Αμερική, για διενέργεια εγχειρήσεων στην Κύπρο.
Τόνισε, μάλιστα, πως για τις χειρουργικές επεμβάσεις παγκρέατος και χοληφόρων για τις οποίες προσλήφθηκαν εξειδικευμένοι ιατροί, το κράτος έχει εξοικονομήσει περίπου 3-4 εκατομμύρια ευρώ.

Σημείωσε, επίσης, ότι το κράτος εισέπραξε €10 εκατ. για παρεχόμενες υπηρεσίες σε Ευρωπαίους πολίτες στα κυπριακά νοσηλευτήρια.

Τέλος, σε σχέση με το θέμα των υπερωριών οι οποίες ανήλθαν σε €27 εκ. το 2011, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως το θέμα συζητείται με το Υπουργείο Οικονομικών.