24/10/13

Χαιρετισμός του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου σε έκθεση έργων ατόμων με ειδικές ανάγκες


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που φιλοξενούμε για μια ακόμη χρονιά εδώ, στο αίθριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα μοναδικά σε ομορφιά και δημιουργικότητα έργα ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε μια εκδήλωση ανθρωπιάς και αλτρουισμού, με την οποία παρέχεται η ευκαιρία να ακουστεί και η δική τους φωνή διά της τέχνης.


Έχει γίνει πλέον ευρύτατα αποδεκτό - διεθνείς Οργανισμούς, Κυβερνήσεις, κοινωνικούς φορείς- ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους άλλους και ο βαθμός στον οποίο διασφαλίζεται αυτή η θεμελιώδης αρχή καταδεικνύει και το πολιτιστικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και καθήκον κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ελάχιστη έμπρακτη διαβεβαίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι θα σταθεί αρωγός στον αγώνα τους για αντιμετώπιση των δυσκολιών που συναντούν καθημερινά αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Αν δεν ικανοποιήσουμε τις ειδικές ανάγκες αυτών των ατόμων, δε θα μπορέσουν να αναδείξουν ποτέ τις ιδιαίτερες ικανότητες που διαθέτουν. Αν όμως σταθούμε δίπλα τους προσφέροντάς τους τα απαραίτητα εφόδια, θα εκπλαγούμε από τα πολύτιμα διδάγματα ζωής, αισιοδοξίας και θάρρους που έχουν να μας προσφέρουν.

Επιδίωξή μας ήταν και θα είναι πάντοτε η καταπολέμηση και η εξάλειψη του στιγματισμού, της προκατάληψης και των διακρίσεων απέναντι σ’ αυτά τα άτομα με απώτερο σκοπό την ομαλή ένταξή τους στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή ως ισότιμων πολιτών. Η απομόνωση εξάλλου και ο αποκλεισμός των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων είναι ανεπίτρεπτη στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η πολιτεία οφείλει και πρέπει να αγωνίζεται για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με κυριότερα γνωρίσματα την αλληλεγγύη, την προσφορά, αλλά και το ήθος. Είναι γεγονός ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και μεγάλος αγώνας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν δείγματα άμβλυνσης τέτοιων συμπεριφορών στιγματισμού, ειδικά όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με άτομα με ειδικές ανάγκες. Είμαι πεπεισμένος για τη θετική κατάληξη των προσπαθειών μας, γιατί η κατοχύρωση της κοινωνίας της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος, που επιβάλλεται από τον ανθρωπισμό που χαρακτηρίζει όλους τους συμπολίτες μας και υπαγορεύεται από την ανθρωποκεντρική παιδεία του λαού μας.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να απευθύνω τις ευχαριστίες μου στα τέσσερα ιδρύματα που είχαν την ευγενή καλοσύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων να συμμετάσχουν σε αυτή την έκθεση, το Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου, το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Πρόσβαση και τον Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Λεμεσού. Τα εν λόγω ιδρύματα συστάθηκαν και λειτουργούν με σκοπό την προώθηση στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της ανάπτυξης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, έχοντας παράλληλα ως υπέρτατο στόχο τη δημιουργία ενός κοινωνικού περιβάλλοντος, που θα αποδέχεται τα άτομα αυτά ως ισότιμα μέλη του χωρίς προκατάληψη και φόβο.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω πως είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ακόμη και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας, που δοκιμάζεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να παραμερίσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να προσφέρουν απλόχερα τον χρόνο τους, τις δυνάμεις και τις υπηρεσίες τους, για να συμπαρασταθούν στους συνανθρώπους τους. Γνωρίζουμε όλοι ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το μέσον που θα μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες με το κεφάλι ψηλά.

Το σημαντικότερο όμως μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης, που πρέπει όλοι μας να αποκομίσουμε, είναι το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος, που μας δίνει τη δύναμη να προσπεράσουμε τα όποια εμπόδια. Η δίψα και η θέληση αυτών των παιδιών να ζήσουν ευτυχισμένα, μη επιτρέποντας στις όποιες αντιξοότητες τους έχει επιβάλει η ζωή να τα κρατήσουν δέσμια, ας γίνει για μας μάθημα ζωής. Τα ξεχωριστά αυτά παιδιά, για ακόμη μια χρονιά, μας υπενθυμίζουν ότι τα κύρια συστατικά του ανθρώπινου πνεύματος, η εφευρετικότητα και η δημιουργικότητα, πάντοτε βρίσκουν διέξοδο και εκδηλώνονται, παραγκωνίζοντας τα όποια προσκόμματα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας καλωσορίζω λοιπόν ξανά και θα ήθελα να χαιρετίσω για ακόμη μια φορά τα παιδιά, τις οικογένειές τους και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και να επικροτήσω τον αλτρουισμό, την ανιδιοτέλεια και το σθένος της ψυχής. Σας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και τεράστια ευγνωμοσύνη για όλα αυτά, φίλοι μου, που μας διδάσκετε.