2/10/13

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Σωματείου Ευαγ. Παλληκαρίδης


Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Οφειλή προς τους ήρωες και μάρτυρες της κυπριακής ελευθερίας, χρέος προς το έθνος και την ιστορία μας, η απότιση τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της. Σήμερα εδώ, στους Αγίους Τριμιθιάς, το Σωματείο Ευαγόρας Παλληκαρίδης τιμά με τον πιο ωραίο και λαμπρό τρόπο την τιμή ενός από τους σημαντικότερους ήρωες του ένδοξου αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59, τον μικρότερο απαγχονισθέντα από τους αποικιοκράτες αγωνιστή, τον 18χρονο Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Οι Άγιοι Τριμιθιάς τιμούν ιδιαίτερα τον μαθητή ήρωα από την Τσάδα της Πάφου. Έχουν δώσει το όνομά του στο πιο σημαντικό Σωματείο της κοινότητας. Έχουν ανεγείρει προς τιμήν του Ευαγόρα Παλληκαρίδη μνημείο σε κεντρική τοποθεσία του χωριού. Και σήμερα, είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τον θεμέλιο λίθο του Σωματείου με την ευχή και την προσδοκία της σύντομης αποπεράτωσής του ώστε, μέσα και από αυτό, να συνεχίσει πιο αποδοτικά την πλούσια και κοινωφελή προσφορά του, για το καλό της κοινότητας και κυρίως των νέων της.

Πρωτοβουλίες όπως η αυτή, είναι αναγκαίες ώστε να συντηρούμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη των ανθρώπων που προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο και να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία για να χαράσσουμε τον δρόμο μας προς τα εμπρός.

Αισθάνομαι ξεχωριστή χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην κοινότητα των Αγίων Τριμιθιάς και θέλω να εκφράσω τη συγκίνησή μου για την πρόσκλησή σας που με τιμά ιδιαιτέρως. Θέλω επίσης να συγχαρώ τους εμπνευστές, τους οργανωτές και όλους τους συντελεστές αυτής της πρωτοβουλίας και κάθε έναν από εσάς που τη στηρίζετε. Ιδιαίτερα, όμως, το Σωματείο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και την ηγεσία του.

Είναι μεγάλη και πολύπλευρη η προσφορά του Σωματείου στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνία, αλλά και στους εθνικούς αγώνες. Η πλούσια δράση του δικαιώνει τη μεγάλη και ποικιλόμορφη προσφορά του στην τοπική κοινωνία των Αγίων Τριμιθιάς και στην Κύπρο, ευρύτερα.

Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους ιδρυτές του Σωματείου, που προήλθε από τη συνένωση των ιστορικών Σωματείων Δικέφαλου και Ατρόμητου, και σε όσους το στήριξαν και το ανέπτυξαν στα 16 χρόνια της παρουσίας του και εύχομαι πολλά ακόμη χρόνια ανάπτυξης και προόδου.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η σημερινή κατάθεση του θεμελίου λίθου του Σωματείου Ευαγόρας Παλληκαρίδης, τελείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή στιγμή για την πατρίδα. Διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο μετά την εισβολή του 1974, έχοντας να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένες προκλήσεις και αδιέξοδα στο εθνικό πρόβλημα αλλά και στην οικονομία.

Το Κυπριακό παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παράλληλα με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας. Γνωρίζετε ότι καταβάλλουμε τιτάνιες προσπάθειες για να μπορέσει ο τόπος να εξέλθει της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει οδηγηθεί. Την ίδια ώρα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος, τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας και τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους να συμβιώσουν ειρηνικά.

Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Οι πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός της Κύπρου, οι οικονομικές εξελίξεις καθώς και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, αναβάθμισαν το διεθνές ενδιαφέρον και συγκέντρωσαν τη διεθνή προσοχή στην Κύπρο και την περιοχή μας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία. Η Κύπρος αναγνωρίζεται σήμερα ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της ειρήνης και της ηρεμίας στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εμείς δεν θα φεισθούμε κόπου, χρόνου και προσπαθειών για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Συναισθανόμαστε τις τραγικές συνέπειες της άκαρπης ροής του χρόνου και κατανοούμε την επείγουσα ανάγκη λύσης το συντομότερο δυνατό. Δεν μας παίρνει άλλο ο χρόνος, καθώς οι γενεές των Ελληνοκυπρίων που συνδέονται με τα κατεχόμενα εδάφη μας σβήνουν και η τουρκοποίηση της μισής πατρίδας μας συντελείται καθ’ ημέραν.

Όμως, επειδή μας πιέζει ο χρόνος, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την όποια λύση ή να μπούμε σε μια διαδικασία αμφίβολης κατάληξης. Διεκδικούμε την κατάλληλη προετοιμασία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων γιατί μας ενδιαφέρει να έχουμε αποτέλεσμα.

Γιατί δεν αντέχουμε άλλη αποτυχία. Δεν μας ενδιαφέρει να προκαλέσουμε εντυπώσεις εντός ή εκτός της Κύπρου. Δεν μας ενδιαφέρει να πείσουμε κανένα για τις ειλικρινείς προθέσεις μας.

Θέλουμε αποτελεσματική διαδικασία το συντομότερο, γιατί μας ενδιαφέρει μια λύση το συντομότερο. Και επειδή μας ενδιαφέρει μια λύση το συντομότερο, θέλουμε η διαδικασία που θα ξεκινήσει να μπορεί να οδηγήσει στην πολυπόθητη λύση.

Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά. Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ για τη λύση. Η λύση του Κυπριακού μπορεί να αποβεί ο καταλύτης για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Η λύση του Κυπριακού θα δώσει τέλος στην τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, θα ανακόψει τη ροή των εποίκων, θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και θα διαμορφώσει συνθήκες ενότητας και συνδημιουργίας για το σύνολο του κυπριακού λαού σε όλη την επικράτεια του νησιού.

Η μικρή χώρα μας έχει πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, αν οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμφωνήσουν σε μια λύση, με την οποία θα ξεπεραστεί η διαίρεση. Καλούμε την Τουρκία να αναλογισθεί τις δικές της ευθύνες. Να συναισθανθεί ότι ήλθε η ώρα να επιλύσουμε από κοινού, με τολμηρά βήματα, το Κυπριακό. Να εργαστούμε από κοινού για να δώσουμε ένα τέλος στο χρονίζων αυτό πρόβλημα που μόνο δυστυχία, πόνο και κόστος προκαλεί στους ανθρώπους αυτού του τόπου.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση αλλά και την ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο. Να παραδώσουμε μια πατρίδα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα που να εμπνέει στους πολίτες της σιγουριά και εμπιστοσύνη για το σήμερα και για το αύριο. Μια πατρίδα στην οποία να σχεδιάζουμε το μέλλον των παιδιών μας σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Αυτό το χρέος προς την πατρίδα και τους ήρωες μας δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο.

Αυτές τις ώρες της εθνικής μνήμης και αποτιμώντας τη θυσία των ηρώων μας, όπως του Ευαγόρα Παλληκαρίδη που η κοινοτήτα των Αγίων Τριμιθιάς τιμά με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αναλογιζόμαστε τις δικές μας ιστορικές ευθύνες που καθορίζουν το δικό μας χρέος τιμής προς την πατρίδα. Αυτός είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ήρωες μας, την ιστορία, την πατρίδα και το έθνος μας.

Καταθέτοντας τον θεμέλιο λίθο του Σωματείου, εύχομαι σύντομη οικοδόμηση και αποπεράτωσή του και πολλές και μεγαλύτερες ακόμη επιτυχίες στους εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς αγώνες που δίνετε μέσα από την καθημερινή σας δράση.