2/10/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη σημαντική επίσκεψή του στις ΗΠΑ, για τη συμμετοχή του στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και για την πολύ σημαντική συνάντησή του στην Ουάσινγκτον με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ.Biden.

Ουσιαστικά έδωσε μια συνοπτική αποτίμηση-απολογισμό μιας πολύ εντατικής και σημαντικής εβδομάδας για την Κύπρο και ειδικότερα για το Κυπριακό.

Στη συνέχεια, μετά και από ερωτήσεις μελών του Εθνικού Συμβουλίου, έδωσε διευκρινίσεις για τη γνωστή αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας και της Ελλάδας των συναντήσεων με τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε και επέμεινε ότι δεν τέθηκε και δεν τίθεται σε καμιά περίπτωση θέμα αποδοχής τετραμερούς διάσκεψης, όπως εξάλλου διευκρινίστηκε και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Βενιζέλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εμφαντικά ότι είναι αδιανόητο να συζητούμε θέματα τετραμερούς από μόνοι μας όταν Κύπρος και Ελλάδα τα απορρίπτουν εκ προοιμίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας, επέμεινε στη βασική του πολιτική θέση ότι, από τη στιγμή που όλοι μας αποδεχόμαστε πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, έπρεπε πάση θυσία να βρούμε τον τρόπο να εμπλέξουμε την Τουρκία στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Και με αυτό τον τρόπο, δηλαδή τη δυνατότητα του συνομιλητή της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνομιλεί με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αυτό επιτυγχάνεται στην πράξη, και στέλνεται και ως μήνυμα προς όλη τη διεθνή κοινότητα».

Ερωτηθείς αν έχουν πειστεί οι πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να μιλήσει εκ μέρους τους, πρόσθεσε ωστόσο ότι «το κλίμα, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος ήταν πολύ συναινετικό. Βέβαια, η κάθε πολιτική δύναμη θα εκφράσει τις δικές της απόψεις όπως θέλει η ίδια».

Κληθείς να αναφερθεί στη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Έχω ήδη συνομιλήσει με τον κ. Μαυρογιάννη. Η συνάντηση που είχε ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. έχει διακοπεί για κάποιους λόγους υποχρεώσεων και θα συνεχιστεί αύριο στις 10 π.μ. Συνεχίζεται η συζήτηση/διαβούλευση για θέματα μεθοδολογίας που περιλαμβάνει και θέματα ουσίας, διότι πολλές φορές η διαδικασία και η μεθοδολογία στο Κυπριακό με το πέρασμα του χρόνου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περιλαμβάνουν και κάποια θέματα ουσίας. Αυτά, όμως, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν πριν καταλήξουμε σε κάτι συγκεκριμένο».

Σε ερώτηση αν οι δύο πλευρές είναι κοντά ή αν υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορές, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν θα ήθελα να κάνω εκτιμήσεις μέχρι να δούμε την τελική κατάληξη αυτής της διαβούλευσης».

Κληθείς να πει αν θα υπάρξει συνάντηση των δύο ηγετών μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, και ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ότι αυτό που ενδιαφέρει τη δική μας πλευρά είναι η ουσία και όχι η διαδικασία για χάρη της διαδικασίας. Δεν είναι σωστό, και η εμπειρία στο Κυπριακό αυτό επιβάλλει, να πάμε σε ένα διάλογο για τον διάλογο. Μας ενδιαφέρει να μπούμε σε ένα διάλογο που θα έχει αποτελέσματα. Αυτή είναι βασική πολιτική θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης».

Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιοδήποτε άτυπο ή μη χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το θέμα ετοιμασίας κοινού κειμένου μεταξύ των δύο διαπραγματευτών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα. Εμείς, μέσω του διαπραγματευτή μας διαβουλευόμαστε με την άλλη πλευρά με στόχο ακριβώς να φτάσουμε σε μια συναίνεση και στα θέματα μεθοδολογίας, αλλά και σε ό,τι άλλο αφορά την επανέναρξη διαλόγου, ακόμη και σε επίπεδο των δύο ηγετών».