2/10/13

Παρέμβαση της Βουλευτή κας Στ. Κυριακίδου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

  1. Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου τηςΕυρώπης (ΚΣΣΕ), κα Στέλλα Κυριακίδου μίλησεστην Ολομέλεια της Συνέλευσης, για το θέμα της προόδου της διαδικασίας παρακολούθησης της ΚΣΣΕ.

    Σε σχέση με αναφορές για τη Κύπρο της σχετικής έκθεσης, η κα Κυριακίδουεπισήμανε πως παρότι η Κύπρος δεν τελεί υπό καθεστώς παρακολούθησης, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, εν μέσω και της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, ώστε να υπάρξει σαφής πρόοδος σε διάφορα θέματα που χρήζουν βελτίωσης.

    Στη συνέχεια η Κύπρια Βουλευτής αναφέρθηκε σε σειρά νομοθεσιών που η Βουλή των Αντιπροσώπων θέσπισε πρόσφατα σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού και συνεργατικού τομέα αλλά και για την καλύτερη εποπτεία και έλεγχο του τραπεζικούσυστήματος. Η κα Κυριακίδου τόνισε, επίσης, ότι τα μέτρα που έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμήςη Κύπρος ικανοποιούν τις απαιτήσεις που έχουν θέσει οι διεθνείς δανειστές της, σε σχέση με την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για τον τραπεζικό τομέα.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους κρατουμένους των Κεντρικών Φυλακών, η κα Κυριακίδου ανέφερε πως σε πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με τον Υπουργό Υγείας, αποφασίστηκε όπως προβούν στις δέουσες ενέργειες το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη στους κρατουμένους του σωφρονιστικού ιδρύματοςεπί εικοσιτετραώρου βάσεως.Όσον αφορά στο θέμα του υπερπληθυσμού των φυλακών, η Κύπρια Βουλευτής σημείωσε πωςαν και το θέμα αυτό χρήζει περαιτέρω βελτίωσης, υπήρξε κάποια πρόοδοςμετά και την δημιουργία κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών, αλλά και με την ανέγερση νέας πτέρυγας και την ανακαίνιση υφιστάμενων κτηριακών υποδομών στις Κεντρικές Φυλακές.

    Στη συνέχεια, η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε σε πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Βουλής με την οποία εξέφρασε τη πρόθεση του Κοινοβουλίου όπως προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην υιοθέτηση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε η Κύπρος να συμμορφωθεί πλήρως με τις σχετικές συστάσεις της GRECO, σε ό,τι αφορά στο θέμα της διαφάνειας και της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Επανέλαβε δετη δέσμευσή της ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας της ΚΣΣΕ και ως Κύπρια Βουλευτής, να στηρίξει πλήρως και να προωθήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο, στη βάση της έννομης τάξης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.