21/10/13

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η Ανατολική Εταιρική Σχέση και η κατάσταση στην Αίγυπτο, Συρία και Λιβύη. Επίσης, οι Υπουργοί Εξωτερικών ενημερώθηκαν για την πολιτική κατάσταση στη Μυανμάρ/Βιρμανία από την αρχηγό της αντιπολίτευσης κα Daw Aung San Suu Kyi.

Στο πλαίσιο συζήτησης για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους στις 28-29 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη εκπλήρωσης βασικών κριτηρίων, όπως το θέμα της επιλεκτικής δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών στην Ουκρανία αναφέροντας, συγκεκριμένα, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις κυπριακές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. Αφού τόνισε τη σημασία επίτευξης πολιτικής λύσης, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία, όπως είπε, είναι εξαιρετικά σημαντική και σε σχέση με την επιτυχή περάτωση της κοινής αποστολής του ΟΗΕ και ΟΑΧΟ (Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) για καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία. Σε αυτή την προσπάθεια, είπε ο κ. Κασουλίδης, η Κύπρος διαδραματίζει υποβοηθητικό ρόλο, παρέχοντας επί του εδάφους τις απαιτούμενες διευκολύνσεις.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Αίγυπτο, ο Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τα συμπεράσματα της κας Αshton από την επίσκεψή της στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Αίγυπτο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την οποία μετέφερε την ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλει ενεργά στην εφαρμογή του Οδικού Χάρτη. Σημειώνοντας τα θετικά βήματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, ο κ. Κασουλίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της κοινότητας των Κοπτων Χριστιανών, η οποία συνεχίζει να υφίσταται επιθέσεις, και τόνισε την ανάγκη πλήρους διασφάλισης των δικαιωμάτων τους.

Τέλος, με αφορμή την τραγωδία στη Λαμπεδούσα, οι ‘28’ προέβησαν σε ανασκόπηση της κατάστασης στη Λιβύη, με τον Υπουργό Εξωτερικών να τονίζει την επιτακτική ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να έχουν ως στόχο τη λήψη αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων κατά της παράνομης μετανάστευσης. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι, δεδομένης της υφιστάμενης ανισοβαρούς κατανομής της ευθύνης που βαραίνει συγκεκριμένα κράτη μέλη εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέση, η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάληψη περαιτέρω συντονισμένων και συλλογικών κοινών δράσεων, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της ίσης κατανομής βαρών. Πιο συγκεκριμένα, εισηγήθηκε τη δημιουργία ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης για επίβλεψη των παράλιων και θαλάσσιων περιοχών, όπου παρουσιάζεται έντονα το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Στόχος μας, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να είναι τόσο η πάταξη του φαινομένου αυτού, όσο και η ασφάλεια και διάσωση των παράνομων μεταναστών.