8/10/13

Η Κυβέρνηση του Κουβέιτ εξήγγειλε χρηματική εισφορά προς το Ταμείο της ΔΕΑ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών

Χρηματική εισφορά ύψους 200 χιλιάδων ευρώ προς το Ταμείο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) εξήγγειλε η Κυβέρνηση του Κουβέιτ, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος επισήμανε ότι Κύπρος και Κουβέιτ θα ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με άλλες πέντε Συμφωνίες, πέραν των επτά που έχουν υπογραφεί σήμερα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κουβέιτ κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών είχε χωριστές συναντήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «είχα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ. Είναι η τρίτη συνάντηση που έχω μαζί του μέσα σε περίοδο τριών μηνών. Η τελευταία ήταν στη Νέα Υόρκη.

Έχουμε ένα ιδιαίτερα παραγωγικό διάλογο. Θεωρώ ότι η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Κουβέιτ ως μέλος του Συμβουλίου του Αραβικού Κόλπου, και οι δύο μικρές χώρες, μπορούν να συνεργαστούν ως οι πύλες προς αυτούς τους δύο Οργανισμούς.

Έχουμε μιλήσει για τις διμερείς μας σχέσεις, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η υπογραφή επτά συμφωνιών σήμερα και άλλων πέντε που προετοιμάζονται για να υπογραφούν με την πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου από το Κουβέιτ στην Κύπρο.

Αυτό που με συγκίνησε είναι η εξαγγελία που έγινε από τον ομόλογό μου για εισφορά στο Ταμείο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο του ποσού των 200 χιλιάδων ευρώ και γίνεται αυτό διότι και το Κουβέιτ όπως και η Κύπρος ήσαν θύματα εισβολής – και εμείς δυστυχώς συνεχιζόμενης κατοχής – και οι δύο έχουμε αγνοούμενους και διερευνούμε την τύχη αγνοουμένων. Μια χώρα η οποία αισθάνεται αυτόν τον πόνο, όπως τον αισθανόμαστε και εμείς, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και έρχεται αυτή τη στιγμή αρωγός».