8/10/13

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στο Κουβέιτ

Η συμμετοχή του Κουβέιτ σε θέματα που αφορούν την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο καθώς και σε επενδύσεις που αφορούν μεγάλα έργα του ιδιωτικού τομέα, ήταν μεταξύ των ζητημάτων που απασχόλησαν τις χωριστές συναντήσεις που είχε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης στο Κουβέιτ με αξιωματούχους της χώρας.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κουβέιτ όπου πραγματοποίησε και ο ίδιος χωριστές επαφές με Υπουργούς της Κυβέρνησης του Κουβέιτ, ο κ. Λακκοτρύπης αναφερόμενος στη συμφωνία για τον τουρισμό που υπέγραψε σήμερα είπε ότι «αφορά στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών στην Κύπρο από το Κουβέιτ και για τα θέματα αυτά είχα συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου.

Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα των αεροπορικών πτήσεων από και προς την Κύπρο και το Κουβέιτ, ώστε να βελτιωθεί και το τουριστικό ρεύμα προς τις δύο χώρες και επίσης για να μπορέσουμε να εξάγουμε και περισσότερα τρόφιμα, που είναι είδη πρώτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, η οποία βασίζεται σχεδόν στο 100% σε εισαγωγές τροφίμων.

Σε συνάντησή μου με τον Υπουργό Πετρελαίων ανταλλάξαμε απόψεις αναφορικά με τις ενέργειες που κάνει και η χώρα μας για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Το Κουβέιτ είναι μια χώρα ώριμη σε αυτό το χώρο. Τον έχω προσκαλέσει να έρθει στην Κύπρο για να συζητήσουμε πώς θα μπορούσε το Κουβέιτ να εμπλακεί στις δραστηριότητες που αναλαμβάνουμε στην Κύπρο.

Επίσης, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε αντιπροσωπεία από κυβερνητικής πλευράς στην Κύπρο σύντομα, ούτως ώστε να δούμε και μια σειρά από άλλες επενδύσεις, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλα έργα που χρειάζονται χρηματοδότηση, όπως είναι οι μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ, ο ιατρικός τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συζητούνται επίσης οι προοπτικές μιας συνεργασίας, όπου η Κύπρος μπορεί να αξιοποιηθεί από το Κουβέιτ, ένεκα της γεωγραφικής της θέσης, ως διαμετακομιστικός σταθμός πετρελαιοειδών στην Ευρώπη με τη δημιουργία χώρων αποθήκευσης πετρελαιοειδών.

Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος, η φιλοξενία είναι άψογη, υπάρχει μεγάλη διάθεση για ενδυνάμωση των σχέσεων μας, μια ευκαιρία που θέλουμε να αδράξουμε».