12/10/13

Χαιρετισμός του Βουλευτή δρος Αδάμου Αδάμου στην Γ΄ Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην Τρίτη Ειδική Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών, που έχει στο επίκεντρο των εργασιών της το «Υπόμνημα της 3ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών».

Η παρούσα τρίτη σύνοδος αποτελεί συνέχεια της πρώτης και της δεύτερης συνόδου. Η πρώτη σύνοδος που πραγματοποιήθηκε το 2010 και που καταπιάστηκε με το θέμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μιας συνόδου η οποία κατά γενική ομολογία υπήρξε επιτυχής και παραγωγική και εμπλούτισε το διάλογο με την κοινωνία μέσα από τις εισηγήσεις της.

Ακολούθησε η δεύτερη σύνοδος, που πραγματοποιήθηκε το 2011 και ενέκρινε την Εθνική Διακήρυξη για τον Εθελοντισμό που αποτέλεσε το «κοινό όραμα» και το «ευαγγέλιο» των μη εθελοντικών οργανώσεων, που στοχεύει να διασφαλίσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον εθελοντισμό.

Η σημερινή σύνοδος αποτελεί μια νέα, συμπληρωματική πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού που στοχεύει να δώσει φωνή σε όλους τους φορείς (κρατικούς, τοπικής αυτοδιοίκησης, εκκλησιαστικούς και άλλους), ώστε να δοθεί η ευκαιρία προβολής των προβλημάτων και των πιεστικών αναγκών της κοινωνίας μας σήμερα. Ανάγκες που είναι ιδιαίτερα έντονες και επιτακτικές, με τελικό στόχο την ενδυνάμωση των μη εθελοντικών οργανώσεων, ώστε να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων αυτών, όπως το έπρατταν παραδοσιακά και ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές ανάγκες.

Η σύνοδος αυτή στοχεύει στη διαμόρφωση ενός κλίματος πιο ενεργούς συμμετοχής των πολιτών και της δημιουργίας αλληλεγγύης μεταξύ τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Βασικό εργαλείο της σημερινής συνόδου είναι το «Υπόμνημα της 3ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών», ένα ιδιαίτερα μελετημένο έγγραφο που είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει τη βάση και θα δώσει το έναυσμα για ένα ζωντανό διάλογο, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με την έγκρισή του, ώστε στη συνέχεια να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τις επόμενες ενέργειες στον τομέα αυτό.

Με την παρουσίαση των στοιχείων του Υπομνήματος και μέσα από τις διάφορες εισηγήσεις που θα κατατεθούν κατά τη συζήτηση, αναμένουμε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμπερασμάτων και πορισμάτων επί του θέματος που θα ενισχύσει τον εθελοντισμό στον τόπο μας σε όλες του τις μορφές. Πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας ανιδιοτελούς προσφοράς, ιδιαίτερα σημαντικής σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου η κοινωνία μας έχει ανάγκη από τη γρήγορη και άμεση ανθρώπινη παρουσία και τη συμβολή όλων μας σε μια κοινή προσπάθεια να κτίσουμε μια κοινωνία καλύτερη, από άποψη ποιότητας ζωής και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας.

Ο εθελοντισμός έχει βαθιές και στέρεες ρίζες στην Κύπρο που ανατρέχουν χρόνια πίσω, αλλά υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης της προσφοράς και ενίσχυσής του, αλλά και καλύτερης κοινωνικής αναγνώρισής του και ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Ακόμη, η εθελοντική δραστηριότητα αποτελεί απάντηση στη σύγχρονη κοινωνία της απομόνωσης και του ατομικισμού και δίνει την ευκαιρία σε όλους, να συμβάλουν μέσα από την προσφορά τους στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που η πολιτεία, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, καλείται να συμβάλει και να συνδράμει τις εθελοντικές/μη κυβερνητικές οργανώσεις στο έργο τους, γιατί αυτές με τη δράση τους ουσιαστικά συμπληρώνουν την κρατική παρέμβαση μέσα σε συνθήκες αποκέντρωσης.

Χαιρετίζω την παρουσία για πρώτη φορά του νέου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στη σημερινή σύνοδο, των Υπουργών Υγείας και Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και των εκπροσώπων των κρατικών, ημικρατικών και άλλων φορέων και της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά ιδιαίτερα των 56 εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της σημερινής Τρίτης Ειδικής Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών, εύχομαι πλήρη επιτυχία στις εργασίες της, με την ευχή η σύνοδος αυτή και τα πορίσματά της να αποτελέσουν τη βάση για την περαιτέρω ενίσχυση και θεμελίωση του εθελοντισμού στην Κύπρο.

Αρχήwww.vouli.net