24/10/13

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος για εξοικονόμηση ενέργειας στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο

O τόπος μας λόγω οικονομικής κρίσης περνά δύσκολες στιγμές. Χιλιάδες συμπολίτες μας στερούνται των βασικών αγαθών για τη διαβίωση τους και/ή βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας.

Την ίδια χρονική περίοδο οι τοπικές Αρχές (Δήμοι και κοινότητες) ετοιμάζονται να φωταγωγήσουν με χιλιάδες λάμπες τους δημόσιους χώρους για να «λαμπρύνουν» τη γιορτή και να δημιουργήσουν μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Όμως τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης και όχι σπατάλης. Κατά την άποψη μας η φωταγώγηση των δημοσίων
χώρων σε εποχές λιτότητας αποτελεί πρόκληση προς τους πολίτες.

Επίσης η παραγωγή ηλεκτρισμού γίνεται με εξαιρετικά δαπανηρό και ρυπογόνο τρόπο, γεγονός που βλάπτει τα δημόσια και οικογενειακά οικονομικά αλλά και το περιβάλλον.

Η ενεργειακή κρίση αποτελεί μία πρόκληση για την Κύπρο για να σταματήσει η ενεργειακή σπατάλη και να στραφούμε στην πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας, της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην πράσινη ανάπτυξη με μικρές και μεγάλες εφαρμογές.

H Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου με επιστολή της καλεί όλες τις τοπικές αρχές να εφαρμόσουν λιτή και οικολογική πολιτική αυτά τα Χριστούγεννα και να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό τον χριστουγεννιάτικο φωτιστικό διάκοσμο και/ή να εφαρμόσουν νέες «οικολογικές» πρακτικές με τη χρήση των ειδικών λαμπτήρων LED.

Μια τέτοια ενέργεια από πλευράς τοπικών Αρχών θα στείλει τα σωστά κοινωνικά και οικολογικά μηνύματα.