5/10/23

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε σε θεματική για την πολυμέρεια στο πλαίσιο της Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στη Γρανάδα

 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε σε θεματική για την πολυμέρεια στο πλαίσιο της Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στη Γρανάδα

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συμμετέχει στη Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πραγματοποιείται στη Γρανάδα της Ισπανίας, συμμετείχε σήμερα σε θεματική συζήτηση για την πολυμέρεια, περιλαμβανομένης της ασφάλειας και γεωστρατηγικών ζητημάτων.

Στο πάνελ συμπροέδρευσαν η Ελλάδα και η Ελβετία και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Josep Borrell.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά την παρέμβασή του, επανέλαβε τη σημασία της αταλάντευτης προσήλωσης στις αξίες της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και τη σημασία της συλλογικής καταδίκης της παραβίασης τους από όπου και εάν επιχειρείται, κάνοντας αναφορά στην παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και στα πρόσφατα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η συνέπεια μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα σε αυτές τις αρχές είναι εξαιρετικής σημασίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ως προς την περαιτέρω ενίσχυση της πολυμέρειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία της εμβάθυνσης της συνεργασίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των κρατών μελών. Ειδική αναφορά έγινε στους πετυχημένους μηχανισμούς των τριμερών συνεργασιών στους οποίους η χώρα μας συμμετέχει και οι οποίοι προωθούν την επιδίωξη κοινών στόχων και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.