18/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Κενεβέζου σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Κύπρου

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ και απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριο που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τίτλο «Όψεις και πτυχές της ιστορίας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και την Κύπρο». Πρόκειται για μια θεματική που εκπλήττει ευχάριστα, αφού εξετάζει την εξέλιξη του πιο αγαπημένου, ίσως, αθλήματος στον κόσμο, του ποδοσφαίρου, μέσα από μια ιστορική προοπτική.



Τα αθλητικά μας σωματεία και ειδικότερα τα ποδοσφαιρικά μας σωματεία, υπήρξαν οι κατ’ εξοχήν χώροι όχι μόνο για την ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος και του «ευ αγωνίζεσθαι» αλλά και της αγάπης για την πατρίδα και την ορθοδοξία. Είναι, λοιπόν, άρρηκτα συνδεδεμένη η ιστορία του ποδοσφαίρου και των σωματείων του νησιού με τα πολιτικο-κοινωνικά και ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο νησί σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Η ιστορία του ποδοσφαίρου ακολουθούσε – πολλές φορές μάλιστα προοικονομούσε – τους ιδεολογικούς πόθους και τα εθνικά οράματα, και γινόταν πυκνά-συχνά πεδίο στο οποίο εμφανίζονταν ακόμη πιο έντονα κοινωνικές αντιπαλότητες και εντάσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό - και θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε και μια ενδιαφέρουσα για την περίπτωση της Κύπρου ιδιαιτερότητα – ότι παρά το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο είχε ως αφετηρία του τη Βρετανία, τα ποδοσφαιρικά σωματεία της Κύπρου και αρκετοί αθλητές αυτών των σωματείων θα αποτελέσουν τα προπύργια και τη μαγιά του αντιαποικιακού αγώνα!

Κατά ανάλογο τρόπο, και στον μητροπολιτικό ελληνισμό, το ποδόσφαιρο φαίνεται να αντανακλά, το ίδιο έντονα, τα κοινωνικο-οικονομικό και ιστορικό γίγνεσθαι.

Έχω δει με ιδιαίτερη προσοχή τις θεματικές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου και οφείλω να συγχαρώ το σύνολο της επιστημονικής επιτροπής για την προεργασία που έχει κάνει, καθώς και τους εισηγητές, οι οποίοι, καταπιάνονται μέσα από τις ανακοινώσεις τους με ιδιαίτερου ενδιαφέροντος επιμέρους ζητήματα, αγγίζοντας όψεις και πτυχές του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Συνηθίσαμε να παρακολουθούμε τον Καθηγητή Πέτρο Παπαπολυβίου να διέρχεται τα κρατικά αρχεία σε Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ερευνώντας διεξοδικά και ακούραστα το κίνημα του εθελοντισμού και τη συμμετοχή των Κυπρίων στους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων. Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που παρακολουθούμε τη διεύρυνση αυτής της ιστορικής έρευνας και στον τομέα του αθλητισμού.

Αναμφίβολα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ωσότου το σωματειακό ποδόσφαιρο απεγκλωβιστεί από τους κομματικούς εναγκαλισμούς και τις παραγοντικές εξαρτήσεις. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προσπαθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων που αναπτύσσει στο πεδίο του αθλητισμού να καλλιεργήσει στη νέα γενιά την αγάπη για το ίδιο άθλημα, την αγάπη για τη συμμετοχή, την ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνεργασίας έτσι ώστε η επιτυχία να αποτελέσει κοινό αγαθό και όχι ατομικό επίτευγμα. Θέλουμε μέσα από αυτή μας την προσπάθεια η νέα γενιά, ως υγιής φίλαθλος, να επικροτεί την αντίπαλη ομάδα, να σέβεται το αποτέλεσμα και, πάνω απ’ όλα να εφαρμόζει έμπρακτα, ως στάση ζωής, το «ευ αγωνίζεσθαι».

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα που θα προκύψουν.