26/10/15

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ αναφορικά με την Μονάδα Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στην Κόσιη.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής: «Ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων με γνωμάτευσή του προς την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) γνωματεύει ότι υφίσταται θέμα νέας ενίσχυσης και ότι θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό είναι απόλυτα σεβαστό.

Με γνωμάτευση του προηγούμενου Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, στις 25 Φεβρουαρίου 2014, ο κ. Ονούφριος Κουλάς μας έλεγε ότι αποτελεί κρατική ενίσχυση η Σύμβαση του 2006 όπως υπογράφτηκε και πως μπορούμε να την εξορθολογίσουμε και να την διαπραγματευτούμε, έτσι ώστε να μην αποτελεί κρατική ενίσχυση. Αυτό κάναμε.

Σήμερα, ζητήθηκε από τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων νέα γνωμάτευση. Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε ο σημερινός Επίτροπος, ο κ. Θεοφάνους, να μας πάρει τηλέφωνο και να μας πει, σαν Υπουργείο Εσωτερικών, ότι του ζητήθηκε γνωμάτευση για αυτό το θέμα, κάτι που δεν έγινε. Θα μπορούσε, επίσης, ο κ. Θεοφάνους, να συνομιλήσει με τον προκάτοχό του, ο οποίος σήμερα, αξίζει να σημειωθεί είναι υπάλληλος του, ούτε αυτό έγινε.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπογραφή αυτής της Σύμβασης με την ύπαρξη τέτοιας γνωμάτευσης. Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρμόδιος φορέας είμαστε εμείς. Είναι τα δικά μας αιτήματα που θα τεθούν κάτω, μέσω πάντοτε του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων. Θα πρέπει, ενδεχομένως να επισκεφτούμε τις Βρυξέλλες και να συνομιλήσουμε με την Επιτροπή, διότι η άποψη η δική μας είναι ότι μετά τη διαπραγμάτευση, δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Αυτή εδώ είναι η διαφωνία μας και με τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων και με το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το θέμα που δημιουργείται είναι τι θα γίνει μέχρι τότε. Πρώτον, ο κόσμος θα συνεχίσει να πληρώνει τα 75 ευρώ ανά τόνο; Δεύτερον, τι γίνεται με τον Κοτσιάτη; Εκεί υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα διότι έχει γεμίσει. Θα πρέπει να πηγαίνουμε σκουπίδια στην Κόσιη πράγμα το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο υφιστάμενο συμβόλαιο του Αναδόχου. Η αρχική Σύμβαση δεν προνοούσε κάτι τέτοιο. Η Σύμβαση που διαπραγματευτήκαμε υποχρεώνει τον εργολάβο να δέχεται τουλάχιστον 30.000 ή 40.000, αν δεν με απατά η μνήμη μου, τόνους από τον Κοτσιάτη.

Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι υπήρχαν υπέρ αποζημιώσεις από πλευράς του Αναδόχου και εμείς το αποδείξουμε, ενδέχεται να μας δώσουν χρήματα πίσω. Το γεγονός ότι, στην διαπραγμάτευση με τον εργολάβο, από τα 75 ευρώ πέσαμε στα 39 ευρώ, νομίζω είναι ένα ατράνταχτο στοιχείο ότι η Σύμβαση αυτή ήταν σκανδαλώδης και σε βάρος του πολίτη και του Κράτους.

Αυτό που με ανησυχεί είναι τι θα γίνει μέχρι τότε. Διότι και ο εργολάβος, από την πλευρά του, θα το παλέψει. Θα οδηγηθούμε σε μια δικαστική διαμάχη και σύγκρουση. Αυτά είναι αναμενόμενα. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω, όμως, είναι το εξής. Είδα να δημοσιεύεται ότι από πλευράς της ΚΕΑΑ θα καλέσουν τον εργολάβο μέσα στις επόμενες 15 μέρες σε επαναδιαπραγμάτευση σε μια προσπάθεια να τα βρουν. Διερωτώμαι, αν ο εργολάβος τους πει αντί 7 χρόνια που ήταν η επέκταση δέχομαι 6 ή αντί 39,90 που ήταν η κατάληξη της συμφωνίας δέχομαι 38 ή 39, εκλείπουν όλοι αυτοί οι λόγοι και οι κίνδυνοι από πλευράς Επιτροπής;

Σκοπεύω, εντός της ημέρας, να καλέσω στο γραφείο μου τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων να κουβεντιάσουμε το όλο θέμα και να βάλουμε γραμμή πλεύσης για το πώς θα απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, θα κάνω επαφή και με τον Γενικό Εισαγγελέα και με τον Γενικό Ελεγκτή διότι ο χρόνος μας πνίγει».