18/10/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε στην 16η Σύνοδο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, απύηθυνε σήμερα χαιρετισμό στην 16η ετήσια Σύνοδο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Ο κ. Κασουλίδης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή της Κύπρου, η Ανατολική Μεσόγειος, είναι μια ποικιλόμορφη περιοχή από άποψη ιστορίας, πολιτισμού και θρησκείας και τυγχάνει να είναι μια από τις πιο άστατες περιοχές στον κόσμο με τις διάφορες εντάσεις και αντιπαραθέσεις να έχουν ως κοινό παρονομαστή το στοιχείο της θρησκείας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε στη συνέχεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αρκετά δραστήρια στο θέμα της προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων δίνοντας ως παραδείγματα το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και τα δεινά που υποφέρουν οι Χριστιανοί και άλλες μειονότητες στη Συρία, στην Αίγυπτο και αλλού. Υπογράμμισε παράλληλα ότι ως ΕΕ δεν είμαστε αρκετά αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι καιρός να δράσουμε σε αυτό το θέμα στο πλαίσιο μιας τροποποιημένης ευρωπαϊκής πολιτικής προς την περιοχή μας. Η πολιτική ορθότητα, τόνισε, δεν πρέπει να οδηγεί σε αδράνεια και ο καθησυχασμός ή η επέκταση των σχέσεων και της συνεργασίας μας με τον μουσουλμανικό κόσμο δεν σημαίνει την απομόνωση ή την άγνοια των δικαιωμάτων και της ευημερίας των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε μια πιο ενεργή και στοχευμένη ευρωπαϊκή πολιτική προς τις χώρες της περιοχής μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας, της αποτελεσματικής χρήσης της βοήθειας και της προώθησης του ενδοθρησκευτικού διαλόγου. Ο ρόλος της θρησκείας, είπε ο κ. Κασουλίδης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί από μόνος του ως εργαλείο προς την ευημερία των κοινωνιών αφού έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης και στην επίλυση συγκρούσεων. Η χρήση των εργαλείων της ΕΕ, συνέχισε ο κ. Υπουργός, όπως οι μηχανισμοί παρακολούθησης και αναφοράς και διάφορες πολιτικές, σχέδια δράσης και διμερείς συμφωνίες μπορούν να οδηγήσουν στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη θρησκευτική ελευθερία κ.ά.
Τέλος, ο κ. Κασουλίδης, με την ευκαιρία της Συνόδου αποκάλυψε την πρόθεση του να αναλάβει την πρωτοβουλία, με άλλους ενδιαφερόμενους, να ετοιμάσει ανεπίσημο έγγραφο προς την Ύπατη Εκπρόσωπο το οποίο θα εισηγείται συγκεκριμένες πολιτικές προς την αντιμετώπιση του ζητήματος της πιο αποτελεσματικής χρήσης των εργαλείων της ΕΕ. «Είμαι σίγουρος ότι μέσω της συλλογικής δράσης της ΕΕ θα μπορέσουμε σύντομα να κάνουμε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.