12/10/13

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 130 χρόνων του Δήμου Μόρφου, στον Στρόβολο

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα το γεγονός ότι μου προτείνατε να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 130 χρόνων του Δήμου Μόρφου, ο οποίος βιώνει εδώ και 39 χρόνια το δράμα της εισβολής, της κατοχής και του ξεριζωμού, μπροστά σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο και σε υψηλούς προσκεκλημένους, Κύπριους αλλά και επισήμους από το εξωτερικό.

Γεγονός που καταδεικνύει, μέσα από την πορεία του χρόνου, τα όσα πολλά έχετε πετύχει στον τομέα της διαφώτισης για το Κυπριακό, ιδίως στο εξωτερικό. Μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία που οφείλεται στη συλλογική προσπάθεια όλων των Μορφιτών, του Δήμαρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, των οργανωμένων συνόλων της κατεχόμενης κωμόπολης Μόρφου, μια προσπάθεια που αποτελεί για όλους εμάς, πρόσφυγες και μη, παράδειγμα προς μίμηση.

«Μέρες Μνήμης Μόρφου» είναι η ευρύτερη έννοια που οι Μορφίτες επέλεξαν να προσδώσουν στο σύνολο των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την ετήσια καθιερωμένη αντικατοχική τους πορεία, η οποία ξεκινά από τον Αστρομερίτη για να φθάσει μερικά μόνο χιλιόμετρα πιο κάτω, μπροστά στην κατεχόμενη πόλη τους.

Και να βρεθούν, έτσι σε απόσταση αναπνοής, μπροστά στην πατρώα γη, τη γη που τους γέννησε και τους γαλούχησε, την αγαπημένη γη των προγόνων, εκεί που είναι θαμμένοι γονείς, άλλοι συγγενείς και φίλοι, εκεί που παραμένει για πάντα έγκλειστη η συλλογική μνήμη.


Βιώματα που συνοδεύουν τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου μια ολόκληρη ζωή, από τη γέννηση μέχρι την ημέρα του θανάτου, και που συνθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εθνικής μας ταυτότητας η οποία ούτε παζαρεύεται ούτε ξεπουλιέται.

«Ελευθερίαν θέλομεν και ας τρώγομεν πέτρες»!

Πώς αλλιώς να διερμηνεύσει κανείς τον πόθο όλων εμάς των προσφύγων για επιστροφή στις ρίζες μας, στις πατρογονικές εστίες - και όχι απλά στις περιουσίες μας- ένα δίκαιο αίτημα το οποίο ανταποκρίνεται σε στοιχειώδη, θεμελιώδη θα λέγαμε, ανθρώπινα δικαιώματα, παρά μόνο με το ψυχικό σθένος το οποίο οπλίζει κάθε άνθρωπο ο οποίος είναι πεπεισμένος για το δίκαιο του αγώνα του, όσα χρόνια κι’ αν έχουν περάσει, όσες κακουχίες κι’ αν έχει υποστεί.

Παρά μόνο με την αδαμάντινη θέληση των Ελλήνων και Ελληνίδων της Κύπρου, ένα δεδομένο που και πάλι, πάρα πολύ εύστοχα εκφράζει με απλό, λιτό αλλά και πολύ δυνατό συνάμα τρόπο από πλευράς συναισθημάτων και νοημάτων, η διατρανωμένη θέση του κατεχόμενου Δήμου Μόρφου όπως έχει εκφραστεί παντού όλα αυτά τα χρόνια, ότι παρά τις αντιξοότητες και ενάντια στην κατοχή «ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ – ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ – ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΑ» Λευτεριά και Επιστροφή στη γη του.

Στόχος του αγώνα που διεξάγουμε είναι η απαλλαγή της Κύπρου από τα στρατεύματα κατοχής και τις όποιες ξένες εξαρτήσεις, η επανένωση του τόπου, του λαού και της οικονομίας.

Θέλουμε και επιδιώκουμε μια λύση που να εξυπηρετεί πρώτα και πάνω απ’ όλα, τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου.

Ο τερματισμός της κατοχής, του εποικισμού και της τουρκοποίησης των κατεχομένων εδαφών μας, καθώς και ο τερματισμός της αποξένωσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη περιοχή, αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης στην οποίαν ανήκω.

Δεν θα επιτρέψουμε τη συρρίκνωση του Ελληνισμού, στην οποία με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί η παράταση του αδιεξόδου, η μη εξεύρεση μέχρι στιγμής μιας συνολικής λύσης και κατ’ επέκταση η εδραίωση των τετελεσμένων επί του εδάφους.

Επιδιώκουμε μια λύση μέσα σε συμφωνημένα πλαίσια, όπως εδώ και χρόνια εκφράζονται και αντανακλώνται μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη βάση της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια ομόσπονδη κρατική οντότητα, ένας συμβιβασμός που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε προηγουμένως, όπως ανέφερε, πρόσφατα, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, «αποτελεί αναπόφευκτη εθνική ανάγκη».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη αναλάβει μια νέα εντατική πρωτοβουλία προώθησης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Μια προσπάθεια που διεξάγεται στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Δεν έχουμε το δικαίωμα μιας νέας αποτυχίας. Γι’ αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση για την Κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, είναι η επιβεβαίωση της βάσης και της μεθοδολογίας των συνομιλιών, καθώς και η κατάλληλη, πλήρης και σωστή προετοιμασία.

Ζητούμενο, επίσης, είναι η άμεση εμπλοκή στην όλη προσπάθεια των βασικών συνιστωσών του Κυπριακού, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, καθώς επίσης και ο αναβαθμισμένος ρόλος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην όλη διαδικασία.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε σήμερα δεν πρόκειται να μειώσουν τις αντοχές μας ούτε να κάμψουν την αγωνιστική μας διάθεση. Ούτε θα ενδώσουμε σε λύση η οποία δεν θα είναι δίκαιη, λειτουργική και άρα βιώσιμη.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, πολιτεία και λαός πρέπει να παραμείνουμε στις επάλξεις, ενωμένοι και χωρίς αντιπαραγωγικές εσωτερικές αντιπαραθέσεις, μέχρι την τελική δικαίωση. Για μια Κύπρο επανενωμένη, πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, όπου θα πνέει αέρας ελευθερίας και όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες θα ισχύουν ισότιμα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της νήσου.

Εύχομαι αυτές οι «Μέρες Μνήμης Μόρφου» να είναι οι τελευταίες στην προσφυγιά. Εύχομαι το επόμενο συναπάντημά μας να είναι γιορτινό και να γίνει στην ελεύθερη Μόρφου, χωρίς στρατούς κατοχής και διαχωριστικά συρματοπλέγματα.