12/10/13

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών στην Ημερίδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΔΗ.ΣΥ., στην Αγία Νάπα

Θα ήθελα κατ΄ αρχήν να ευχαριστήσω το Δημοκρατικό Συναγερμό για την πρόσκλησή του να απευθύνω χαιρετισμό στην Ημερίδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιείται σήμερα και να ευχηθώ κάθε επιτυχία. Να είστε βέβαιοι ότι θα τείνουμε ευήκοον ους στις απόψεις που θα κατατεθούν και θα ακουστούν εδώ για ένα τόσο σημαντικό και επίκαιρο θέμα, αυτό της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, τους εκλεγμένους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τους πολίτες. Θέλω να πω, απλά, ότι οι απόψεις σας μας ενδιαφέρουν.

Η σημερινή μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο σίγουρα ήταν ένας χρήσιμος, δημοκρατικός και αποτελεσματικός θεσμός εξυπηρέτησης του πολίτη, σε μια άλλη εποχή, με λιγότερες υποχρεώσεις και λιγότερες απαιτήσεις. Σήμερα που η Κύπρος αποτελεί μέλος της ενωμένης Ευρώπης, στην εποχή όπου κυριαρχεί η τεχνολογία, η γνώση, και ο πολίτης έχει αυξημένες προσδοκίες, ο υφιστάμενος θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως τον γνωρίζουμε, δεν μπορεί να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό ρόλο που ο Κύπριος Ευρωπαίος πολίτης προσδοκά να έχει. Ταυτόχρονα, καθίσταται ανεπαρκής να διαδραματίσει ακόμη και τον παραδοσιακό του ρόλο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ένεκα της οικονομικής κρίσης και της κάκιστης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

Η οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνεται, επίσης, ανεπαρκής και λόγω ελλιπούς διάρθρωσης, στελέχωσης και ακαταλληλότητας των δομών της. Το κυπριακό μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ξεπερασθεί από τα ίδια τα γεγονότα, την εξέλιξη των πραγμάτων και την ίδια τη ζωή. Πρόκειται, ασφαλώς, για αναντίλεκτη διαπίστωση και όχι κατ’ ανάγκη έκφραση κριτικής για οτιδήποτε.

Είναι όμως γεγονός ότι σ’ εμάς έλαχε ο κλήρος, όπως και σε άλλα σημαντικά θέματα, να προχωρήσουμε τάχιστα στη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, για να την καταστήσουμε πιο λειτουργική, πιο βιώσιμη, πιο φιλική και ανθρώπινη, πιο εξυπηρετική προς τον πολίτη.

Οι παρούσες συνθήκες απαιτούν εκ των πραγμάτων και για λόγους βιωσιμότητας, θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές που να προάγουν την αποτελεσματικότητα και τον εξορθολογισμό των δαπανών. Εξάλλου, υπάρχει συμβατική υποχρέωση μέσω των προνοιών του Μνημονίου για επαναξιολόγηση και αναμόρφωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη χρήση των κυβερνητικών πόρων, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίας και να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες.

Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού, ξεκινήσαμε από τον Απρίλιο του 2013 μια συλλογική προσπάθεια, με τη σύσταση της Μεικτής Επιτροπής Κυβέρνησης και Ένωσης Δήμων Κύπρου, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και σε συνεργασία με την Επίτροπο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας δρομολογούμε με μεθοδική εργασία και διάλογο την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και, ειδικότερα, τον εκσυγχρονισμό της ταυτότητας και του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και των αρμοδιοτήτων που κρίνεται σκόπιμο να αποδοθούν σε αυτήν. Βεβαίως, σε αυτό το διάλογο κλήθηκε να συμμετάσχει και η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, ο ρόλος της οποίας είναι εξίσου σημαντικός.

Η προσπάθεια της Κυπριακής πολιτείας και των εκπροσώπων της Tοπικής Aυτοδιοίκησης στα πλαίσια της συνεργασίας με τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που ανέλαβαν τη διεξαγωγή της μελέτης αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη, μέσω των εισηγήσεων και παρατηρήσεων που θα υποβληθούν, ενός οράματος για μια πιο «νοικοκυρεμένη» Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία να δύναται να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

Σημαντικό στοιχείο στη μελέτη θα αποτελέσουν και οι οικονομικές παράμετροι όπως αυτές καθορίζονται από τους ετήσιους ελεγμένους λογαριασμούς κάθε τοπικής Αρχής και τις οικονομικές προοπτικές κάθε Αρχής.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να σας ενημερώσω ότι έχει ήδη κατατεθεί εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών προς όλους τους εμπλεκόμενους, έγγραφο στο οποίο περιγράφονται οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Παράλληλα, άρχισε και συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος με την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων, τα πολιτικά κόμματα και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, διότι πεποίθηση μας είναι πως για να γίνουν τομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτείται αφενός πολιτική βούληση, αλλά πρώτιστα απαιτείται και ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Βεβαίως, οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα κατατεθούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση.

Η ευρωπαϊκή πρόκληση για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μας φοβίζει. Αντίθετα, αποτελεί για μας μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία έχουμε τόσο τη βούληση όσο και τις δυνατότητες να αδράξουμε και να αξιοποιήσουμε προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του. Μας παρέχεται μια εξαιρετική ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε και να μεταρρυθμίσουμε τις δομές του κράτους και να αναζητήσουμε νέες επιλογές στην αναπτυξιακή μας πορεία, έτσι ώστε η Κύπρος του μέλλοντος να μπορεί να ακολουθήσει τους σύγχρονους ευρωπαϊκούς βηματισμούς και ισότιμα να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.